Acasă » Evenimente externe » Niculescu: Sistemul energetic s-a transformat fundamental; este mai accesibil şi mai orientat către protecția consumatorului

Niculescu: Sistemul energetic s-a transformat fundamental; este mai accesibil şi mai orientat către protecția consumatorului

10 iulie 2024
Evenimente externe
energynomics

Sistemul energetic s-a transformat fundamental, iar în prezent este mai flexibil, mai accesibil şi mai orientat către protecția consumatorului, a declarat, marți, preşedintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu, la evenimentul de marcare a 25 de ani de activitate a ANRE.

„Din 2024 avem un număr impresionant de participanți la piață, fie că vorbim de furnizori sau de producători, lucru care ne indică că piața românească este una consolidată în momentul de față. Sistemul energetic s-a transformat fundamental. Este mai flexibil, mai accesibil şi mai orientat către protecția consumatorului. Acum 25 de ani, noi nu ne-am fi putut imagina că un consumator casnic îşi poate produce energia de care are nevoie şi să-şi livreze surplusul în rețelele de distribuție. Iată că astăzi acest lucru nu doar că este posibil, dar acest fenomen atinge valori impresionante, pentru că vorbim de un număr de prosumatori de aproximativ 137.000 cu o capacitate instalată totală de 1.774 de megawați”, a spus George Niculescu, citat de Agerpres.

Acesta a afirmat că orice investitor serios care respectă cerințele de licențiere impuse de ANRE nu va întâmpina bariere la intrarea pe piețele de energie, pentru că accesul se face transparent şi fără discriminare.

De asemenea, Niculescu a menționat că există un apetit crescut al investitorilor de a dezvolta capacități energetice în România. De aceea comitetul de reglementare din cadrul Autorității se întâlneşte săptămânal, pentru a face față valului de cereri de autorizație de înființare şi de licență de producere şi pentru a veni în sprijinul investitorilor şi în cel al consumatorului.

„Nu suntem aici să discutăm doar despre trecut. Poate că astăzi, mai mult decât oricând, ne interesează viitorul. De aceea, vreau să vă anunț faptul că Autoritatea va colabora cu universitățile din România şi va desfăşura programe de internship. Vom semna în curând un protocol de colaborare cu Universitatea Politehnică, şi vreau să mulțumesc pentru deschidere, pentru că trebuie să contribuim la formarea specialiştilor de mâine din sistemul energetic care vor activa în acest sector. Ne dorim cu toții un sector energetic performant, matur şi nu putem atinge performanța în acest domeniu decât prin oameni bine pregătiți. Vom continua să reglementăm cu uşile deschise, vom continua să fim un partener onest pentru orice antreprenor serios care doreşte să investească în sectorul de energie, fie român sau străin. Am eliminat şi vom continua să eliminăm elemente ce țin de birocrație şi vom continua să îmbunătățim reglementările astfel încât sectorul energetic românesc să devină şi mai atractiv. Responsabilitatea este cuvântul de ordine când vorbim despre reglementări”, a spus preşedintele ANRE.

În opinia sa, activitatea Autorității de reglementare nu trebuie să fie una spectaculoasă, însă trebuie să fie caracterizată de responsabilitate şi de profesionalism şi trebuie să fie partea transformărilor care se întâmplă în sectorul energetic.

„Atunci când ne imaginăm sectorul energetic românesc de mâine, luăm în calcul factori interni, dar şi noile realități geopolitice. ANRE are un rol major în consolidarea securității energetice a României. Acțiunile curajoase din ultimii ani fac ca România să fie astăzi un model de dezvoltare şi de bună practică în regiune. Vom consolida şi vom extinde acest rol. Evident, nu există un sistem de reglementare perfect, putem avea oricând evenimente neprevăzute, generate la nivel global, european sau regional. Avem însă instituții puternice care acționează în interesul consumatorilor. La ANRE am dezvoltat un sistem de reglementare eficient şi comunicăm permanent cu toți participanții din piață, dar şi cu entitățile care au un rol în funcționarea şi dezvoltarea sistemului energetic”, a afirmat George Niculescu.

Şeful ANRE a menționat că prioritatea instituției rămâne, ca şi până acum, protecția consumatorului de energie din România.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *