Acasă » Regenerabile » Niculescu: Investițiile în noi capacități din solar şi eolian se ridică la 457 mil. euro

Niculescu: Investițiile în noi capacități din solar şi eolian se ridică la 457 mil. euro

31 octombrie 2022
Eolian
energynomics

Soluția sănătoasă pentru a trece de această criză o reprezintă investițiile, iar sumele disponibile în noi capacități de producere de energie electrică din fotovoltaic şi eolian se ridică la 457 milioane de euro, a declarat, vineri, secretarul de stat în Ministerul Energiei George Niculescu, la Solar Energy Bucharest Summit.

„O să încep prin a vă spune câteva cuvinte despre măsurile pe care Ministerul Energiei le ia pe termen scurt şi pe termen mediu şi lung pentru a combate criza din energie în care ne aflăm. O criză care, din punctul meu de vedere, este centrată pe două paliere şi vorbim de security of supply şi de prețuri. Pe termen scurt, Guvernul României, prin Ministerul Energiei şi alături de Parlament, a introdus o serie de măsuri pentru a proteja o bună parte din consumatorii casnici şi din consumatorii non-casnici în ceea ce priveşte creşterile mari de prețuri la energie electrică şi la gaze naturale. Ştiți foarte bine de Ordonanța 118, Ordonanța 27 şi Ordonanța 119… Măsuri luate pe termen scurt pentru a încerca să atenueze impactul pe care scumpirile acestor comodități le au în viața de zi cu zi a noastră. Pe termen mediu şi lung, personal, consider că soluția sănătoasă pentru a adresa această criză o reprezintă investițiile. De foarte mult timp nu am mai văzut asemenea sume disponibile pentru a fi investite în noi capacități de producere de energie electrică şi vreau să mă refer la call-ul de proiecte pe care Ministerul Energiei l-a încheiat pe 22 mai, de 457 milioane de de euro, pentru instalarea a aproximativ 950 de megawați din fotovoltaic şi din eolian. Pentru că suntem la o conferință pe fotovoltaic, trebuie să menționez că sunt 753 de proiecte, sper că nu greşesc, în evaluare în momentul de față”, a spus Niculescu.

Potrivit oficialului, investițiile sunt necesare şi în capacitățile de transport a energiei de la locul de producție către consumatori.

„Degeaba producem mai multă energie dacă nu avem capacitatea s-o transportăm de la locul de producție la locul de consum. Tocmai de aceea, Compania Națională Transelectrica a beneficiat de o finanțare considerabilă, peste 400 milioane de euro, pentru a dezvolta capacități, de a întări capacitatea de transport, în aşa fel încât să nu avem sincope în ceea ce priveşte conectarea capacității de producție. De asemenea, avem la dispoziție Fondul de Modernizare, cu un buget de aproximativ 1,2 miliarde de euro pe an, fond care în principal vizează investiții în noi capacități de producere de energie electrică cu emisii scăzute. Intenția noastră este de a ne focusa pe tranziția energetică. La anul, în 2023, revizuim ținta de energie regenerabilă, de la 30,7%, şi avem intenția să o creştem. Punem la dispoziție şi fonduri din PNRR şi din Fondul de Modernizare pentru a putea instala noi capacități de producție, pentru a putea transporta noi megawați, de a distribui noi megawați. Vom avea linie de finanțare specială pentru operatorii de distribuție, în valoare de aproximativ un miliard de euro”, a menționat George Niculescu, potrivit Agerpres.

În ceea ce priveşte o eventuală supraimpozitare a noilor capacități de producere a energiei electrice, secretarul de stat din Ministerul Energiei a susținut că o astfel de măsură nu se ia în considerare.

„În primul rând, suntem în două situații diferite. Ce s-a întâmplat în perioada 2013 – 2015 cu desele modificări legislative, justificarea a fost una doar de ordin material şi economic. S-a constatat că schema de sprijin a fost considerată a fi prea generoasă şi s-a încercat o ajustare abruptă a acestei scheme de sprijin. Astăzi, suntem într-un război, avem un război la graniță şi cu toate lucrurile acestea, încă de la Ordonanța 118, Legea 259 din noiembrie anul trecut, noile capacități de producere de energie electrică s-a stipulat că nu vor fi supraimpozitate. O astfel de supraimpozitare, cumva, ar veni în contradicție cu planurile de investiții despre care am vorbit mai devreme. Nu am mai putea să vorbim despre intenția de a atrage noi investitori (…). Aşa cum am spus, dacă ulterior vom veni şi vom supraimpozita şi noile capacități de producție puse în funcțiune, ştim foarte bine că Ordonanța 119 produce efecte până la 31 august, iar o astfel de măsură, aşa cum scrie în Ordonanța de Urgență, nu se ia în considerare. Din discuțiile la care am participat, pot să vă spun că nu a fost discutat acest lucru”, a explicat Niculescu.

Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES) a organizat, vineri, Solar Energy Bucharest Summit, primul eveniment regional care se adresează industriei producătoare de energie solară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *