Acasă » Interes general » Nicolescu: România este printre țările care micşorează media de emisii de dioxid de carbon din Europa

Nicolescu: România este printre țările care micşorează media de emisii de dioxid de carbon din Europa

13 septembrie 2021
Interes general
Energynomics

România este printre ţările care micşorează media de emisii de dioxid de carbon din Europa, cu 3,8 tone de emisii per capita, a afirmat, joi, Răzvan Nicolescu, membru în consiliul general al Institutului European pentru Tehnologie şi Inovare.

“Mi se pare foarte important în perioada următoare să fim un pic mai curajoşi”, a afirmat Nicolescu, în intervenţia sa, potrivit Agerpres.

El a detaliat că “avem 24% energie regenerabilă în momentul acesta, în mixul nostru energetic. Nu mai există nicio ţară în Europa Centrală şi de Est care să aibă un asemenea procent”.

“Putem chiar să ne comparăm cu ţări avansate din Uniunea Europeană. Luăm exemplu Olanda, ţara morilor de vânt, aşa cum a fost cunoscută la nivel mondial. Are 14% energie regenerabilă (…) Suntem singura ţară din Europa Centrală şi de Est care îşi propune mai mult de 30%. Singura, de departe. Vorbesc mult vecinii noştri polonezi, unguri, bulgari, dar în realitate, pe hârtie, planurile lor arată altfel, lucrurile acestea trebuie cunoscute. Şi dacă noi nu le spunem, atunci e greu să fie cunoscute”, a arătat Nicolescu.

Totodată, el a afirmat că “o singură ţară europeană stă mai bine decât noi şi anume Suedia. Suedia are 3,2 tone de emisii (de CO2 – n.r.) per capita, noi avem 3,8, conform datelor Băncii Mondiale”.

Nicolescu a subliniat că “noi suntem printre cei care tragem foarte mult în jos media europeană la emisii. Şi nu ne comparăm cu nimeni din regiune, bulgarii au 5 şi ceva (tone de emisii per capita), Ungaria 4 şi ceva, Polonia 7, Cehia 6, dublu faţă de noi”.

 

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.