Acasă » Interes general » Nevoia accelerării explorărilor de hidrocarburi: Chevron, Exxon, OMV discută cu președinția

Nevoia accelerării explorărilor de hidrocarburi: Chevron, Exxon, OMV discută cu președinția

14 martie 2014
Interes general
Bogdan Tudorache

###author###

Întâlnirea președintelui Traian Băsescu de ieri cu lideri ai companiilor petroliere occidentale, Chevron, ExxonMobil sau OMV nu este întâmplătoare. Lipsa de încredere a românilor în explorarea gazelor de șist a dus și la blocarea unor proiecte de explorare a hidrocarburilor convenționale, adică prin procedee clasice, utilizate și în ultimii 100 de ani în România.

Astfel, neîncrederea a blocat și accesul unor companii precum Panfora (MOL) sau NIS Petrol (Gazprom) către perimetre ce urmează să fie explorate pentru identificarea unor surse de hidrocarburi obișnuite.

În plus, obstacolului uman din calea explorării convenționale și lipsei de educație în domeniul energetic li se adaugă criza din Ucraina, care fie va fi soluționată pe cale diplomatică, fie va degenera – cu alte cuvinte aruncă toate investițiile de proximitate în incertitudine. Iar lipsa unui orizont concret duce, de obicei, la sistarea finanțării unor proiecte.

Criza din Ucraina, cu o posibilă secesiune a Peninsulei Crimeea, pune în pericol proiectele petrolifere şi gazeifere off-shore derulate în Marea Neagră de companii precum Exxon Mobil, Shell sau Eni, potrivit unei analize Bloomberg. Parlamentul din Crimeea a votat săptămâna trecută separarea de Ucraina şi aderarea la Federaţia Rusă, convocând un referendum pentru duminică, 16 martie.

„Exxon şi Shell sunt în impas din punct de vedere legal. Au un acord de explorare cu un guvern care ar putea pierde în curând jurisdicţia asupra regiunii”, comentează pentru Bloomberg Chris Weafer, partener la Macro Advisory, Moscova.

Exxon a cumpărat drepturile pentru blocul Skifska din largul coastelor Ucrainei după descoperirea din 2012 de la zăcământul Domino, din apele teritoriale româneşti. OMV Petrom şi ExxonMobil au anunţat în 2012 o descoperire semnificativă de gaze în Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.

Andrew Swiger, senior vice president la ExxonMobil, a afirmat, într-o prezentare pentru investitori, că grupul este în continuare interesat să obţină licenţe pentru proiecte de explorare în sectorul ucrainean al Mării Negre. Iar Exxon pare încrezător în rezolvarea rapidă a conflictului din Ucraina.

Ieri, Traian Băsescu a avut întrevederi cu vicepreşedintele ExxonMobil Exploration Company, Johnny L. Hall, şi cu directorul general OMV-Petrom, Mariana Gheorghe, care l-au informat despre sosirea în România în lunile următoare a unei noi platforme de forare în zona Neptun.

În cadrul discuţiilor, Traian Băsescu le-a spus experților ExxonMobil și OMV Petrom că, atunci când fac analize în ceea ce privește piața internă pentru viitoarele resurse de gaz care vor fi exploatate în Marea Neagră să ia în calcul nu doar România, ci și Republica Moldova, deoarece țara noastră și-a luat angajamentul de a asigura nevoile de gaz și ale Republicii Moldova, se mai arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale citat de Mediafax.

Chevron va trebui să devină mai ”prietenoasă”

Conflictul din Ucraina pare să îndreptățească temerile privind supremația zonală a Rusiei în producția și exportul de hidrocarburi. În noul context, România va trebui să-și reconsidere politicile pe termen lung și să ia măsuri pentru a permite accelerarea explorărilor și a exploatării unor resurse, fie ele convenționale sau nu. Una din soluții oferite de specialiști este extinderea dreptului de servitute, și plata unei rente către proprietari.

”Extinderea dreptului de servitute necesită o modificare legislativă, prin care dreptul de servitute asupra terenurilor necesare accesului în perimetrele de explorare și exploatare, drept stipulat in alin(1), art.7 din legile petrolului și minelor, să se extindă și asupra terenurilor necesare lucrărilor de explorare, cu menținerea celorlalte prevederi ale celor două legi, care prevăd plata unei rente către proprietarii terenurilor afectate și respectarea principiilor egalității de tratament, echității și celei mai mici atingeri aduse dreptului de proprietate”, a declarat pentru energynomics.ro un specialist energetician.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că l-a rugat pe preşedintele Chevron să îşi exercite drepturile date de licenţele eliberate de Guvern, într-un mod „prietenos” cu comunităţile locale.

„A fost rugămintea mea către preşedintele Chevron să îşi exercite drepturile date de licenţele eliberate de Guvern, într-un mod prietenos cu comunităţile locale. Acesta este sensul mesajului, că trebuie mai multe discuţii cu comunităţile locale, că trebuie implicaţi angajaţi din comunităţile locale, trebuie selectaţi tineri de la Universitatea din Iaşi, dacă ne referim la zona Vaslui. Deci, în această direcţie a fost discuţia”, a spus preşedintele Traian Băsescu.

Existenţa unei cantităţi exploatabile de gaze de şist trebuie confirmată, iar apoi este necesară o soluţie care să permită şi localnicilor să primească o parte din profitul exploatării acestor gaze, a declarat și fostul ambasador SUA Mark Gitenstein.

„Dacă eu aş fi român, şi sunt româno-american, aş vrea să aflu dacă sunt realmente resurse exploatabile de gaz de şist. Înainte de a deschide dezbaterea despre fracturarea hidraulică, există destul gaz de şist aici ca să conteze? Asta aş vrea să ştiu”, a afirmat Gitenstein, la o emisiune a ProTv.

În căutarea unei soluții care să ne asigure independența față de resursele externe, România ar putea grăbi procesul de prospectare și explorare, care este, dealtfel, inofensiv pentru mediu în cazul ambelor tipuri de hidrocarburi- convenționale sau de șist. Iar conflictul din Ucraina și o posibilă nouă graniță maritimă vor accelera acest proces. Toate în beneficiul românilor, care ar putea beneficia nu doar de rente de pe urma facilizării accesului la propriile proprietăți ci și de energie mai ieftină și obținută fără complicații politice.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

2 comentarii la „Nevoia accelerării explorărilor de hidrocarburi: Chevron, Exxon, OMV discută cu președinția”

  1. Basescu zice ca referendumul din Crimeea este ilegal si neconstitutional ! Zegrean si alti judecatori de la CCR se gandesc cum pot da o erata , sau ceva sa poata anula vointa poporului exprimata prin vot ! DNA deja pune la cale un flagrant cu caltabosi pe care sa ii trimita acasa la Putin , dupa care fac ei un montaj video si pun judecatorul sa il condamne ! Crede cineva ca daca rezervele uriase de gaze din apele teritoriale ale Crimeei nu erau cam pentru 1500 de ani , se mai facea atata tam-tam ? Putin si serviciul secret al Rusiei sau alte structuri de securitate ale statului de drept Rusia , nu pot fi cumparate atat de ieftin ! Nu veti vedea in Rusia proteste ca la Pungesti , Rosia Montana , etc. dar nici sa isi vanda strainilor zacamintele naturale ! Romania stiati ca a castigat in instantele internationale insula Serpilor din Marea Neagra in timpul guvernului Tariceanu cand presedinte era Traian Basescu ? Parcelele din zona insulei Serpilor destinate exploatarii erau date inaintea hotararii judecatoresti , probabil fiind una din conditii ca Romania sa castige procesul ! Asa ca nimanui nu ii pasa de minoritatea tatara sau ukrainiana ori de majoritarii rusi ! Toti se lupta si risca chiar si vietile noastre pentru resursele imense din acele zone sau pozitia strategica ! Restul e propaganda de indobitocit dobitoacele ce raman cu gura cascata la ei !

  2. Termenul „lipsa de educatie ” este jignitor poporului roman. NU SE FOLOSESTE. !! Termenul „niste neaveniti ne vand tara este insa correct. NU ASA SE FACE EXPLORARE ! Prin conventia de explorare trebuia pur si smplu DUBLAT personalul inverstitotului cu personal romanesc pe diverse motive : actiune comuna de analiza , instruire locala etc etc ASA SE CASTIGA INCREDERE ! In plus daca e sigura exploatarea prin fracturare DECE CHEVRON NU OFERA PUNGESTENILOR ASIGURARI MATERIALE PENTRU CAZUL CO0NTAMINARILOR ??? Riscul formulei secretizate de tip NAMIBIA este clar. Vor gasi gaze , nu vor declara capacitatea zacamantului ca sa negocieze redeventa mica dupa care … JAFUL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *