Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Negocierile cu “troika” pe energie vizează prețul gazelor și închiderea CE Hunedoara

Negocierile cu “troika” pe energie vizează prețul gazelor și închiderea CE Hunedoara

9 februarie 2015
Consumatori
energynomics

Guvernul, FMI și Comisia Europeană (CE) continuă luni discuțiile pe marginea subiectelor energetice după ce sâmbătă negocierile s-au soldat fără nici un rezultat privind mai multe subiecte, cele mai importante vizând preţului gazelor pentru populaţie şi Complexul Hunedoara (CE Hunedoara), titrează Mediafax.

„În primul rând, experţii Comisiei Europene insistă pentru o soluţie privind liberalizarea preţului la gaze, unde partea română nu a avut aproabare de a îngeţa procesul. Discuţiile au fost aprinse şi pe problema Complexului Energetic Hunedoara, pentru care experţii internaţionali cer lichidarea companiei. Decizia pe cele două subiecte a fost amânata şi urmează să fie negociată, cel mai probabil luni, de delegaţia comună FMI şi CE direct cu premierul Victor Ponta”, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.

Deși amânarea până în 2021 a calendarului de creștere treptată a prețului la gaze pentru gospodării a fost realizată de partea română invocând un acord informal între Departamentul pentru Energie şi CE, actualii comisari europeni pentru energie şi finanţe subliniază că nu există un astfel de acord oficial.

Preţul gazelor pentru gospodării trebuia să ajungă la 50,6 lei/MWh în ianuarie

Potrivit calendarului de liberalizare, România trebuia să majoreze preţul final al gazelor destinate gospodăriilor cu 2% de la 1 octombrie 2014 şi 2% de la 1 ianuarie 2015, prin creşterea tarifului reglementat pentru gazele din producţia internă de la 48,5 lei/MWh la 49,8/MWh în toamna anului trecut şi la 50,6 lei/MWh de la începutul acestui an. Calendarul mai prevedea majorarea preţului gazelor destinate acestui tip de utilizator cu 2% de la 1 aprilie şi cu încă 3% de la 1 iulie 2015.

Aproximativ 60% dintre consumatorii de gaze sunt deja în piaţa liberă, în timp ce 24% sunt consumatori casnici. Restul de 16% sunt consumatori non-casnici care cumpără gaze la preţ reglementat.

FMI şi CE vor închiderea CE Hunedoara

Experţii FMI şi CE insistă şi pentru lichidarea CE Hunedoara, companie cu 6.500 de angajaţi în minerit şi energie. Compania produce aproximativ 7% din necesarul de energie la nivel naţional. Compania a fost înfiinţată în 2012 prin fuziunea termocentralelor de stat Deva şi Paroşeni şi produce electricitate prin arderea huilei din minele din Valea Jiului, care au aparţinut Companiei Naţionale a Huilei. Guvernul a aprobat strategia de privatizare a companiei în martie 2013.

Operaţiunea urma să fie efectuată prin metoda majorării de capital social prin aport de capital privat, prin atragerea unui investitor strategic şi dobândirea de către acesta a unui pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social al companiei, în cadrul unei operaţiuni de majorare de capital.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *