Acasă » Regenerabile » Solar » Neagu, BNR: Proiecte verzi de 60 mld. euro urmează a fi implementate în următorii ani

Neagu, BNR: Proiecte verzi de 60 mld. euro urmează a fi implementate în următorii ani

9 iunie 2021
Regenerabile
Gabriel Avăcăriței

Grupul de lucru din Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) a cuantificat un volum de proiecte verzi în valoare de 60 de miliarde de euro care ar putea fi implementate în cadrul sectorului public şi a celui privat, a afirmat Florian Neagu, director adjunct BNR, Coordonatorul Grupului de lucru CNSM pentru sprijinirea finanţării verzi.

„În cadrul Grupului de lucru am cuantificat cam ce volum de proiecte verzi se află în prezent în cadrul sectorului public şi în cadrul sectorului privat. Şi am obţinut o sumă impresionantă. Cam 60 de miliarde de euro sunt proiecte verzi a fi implementate în următorii ani. Ca şi comparaţie, ca cifră, 60 de miliarde de euro înseamnă toate investiţiile făcute de Guvern în ultimii 8 ani. Ceea ce înseamnă că este o oportunitate grozavă şi pentru schimbarea structurală a economiei, dacă reuşim să implementăm aceste proiecte, dar şi pentru dezvoltarea sistemului financiar. Şi mai este un lucru de spus care este important. În cazul acesta, proverbul ‘mai bine mai târziu, decât niciodată’ s-ar putea să nu se aplice atât de bine pentru că făcând colegii mei calcule în cadrul acestui grup de lucru a rezultat că o întârziere chiar şi numai cu 2 ani a implementării proiectelor, ceea ce nu e mult uitându-ne la experienţa statului român, deci dacă proiectele s-ar implementa din 2024, de exemplu, în loc de 2022, eficienţa şi efectele pozitive pentru economia românească se reduc semnificativ”, a spus Florian Neagu, citat de Agerpres.

El a menţionat că, din calculele efectuate, rezultă că efectele pozitive s-ar reduce cu 33%. Din acest motiv, recomandările propuse şi aprobate de Consiliul General al CNSM au în vedere termene foarte strânse. Din cele 16 recomandări, 7 trebuie realizate conform propunerii în cadrul acestui an, iar încă 4 în ianuarie anul următor.

„Trăgând linie, în următoarele 6 luni 70- 75% din planul propus aici ar trebui implementat”, a menţionat Florian Neagu.

De asemenea, el a spus că nu au fost arătate numai oportunităţile pentru economie şi sistemul financiar, ci şi riscurile sau provocările aduse de Agenda verde.

Astfel, în cadrul Grupului a fost contabilizată ponderea firmelor care ar putea fi afectate de Agenda schimbării climatice, iar aproape 40% din valoarea adăugată brută creată în ţară este realizată de firme care se află “la risc” în cadrul acestui proces. Aceste firme deţin aproape jumătate din activele din economia românească.

„Prin urmare, mesajul pe care îl avem de aici este că acest proces are oportunităţi dar trebuie să se manifeste şi în mod ordonat pentru a gestiona şi provocările de care vă vorbeam. Am rulat şi alte analize. Ce s-ar întâmpla dacă taxa pe emisiile de dioxid de carbon ar ajunge la 75 de euro. Iar concluziile noastre arată că rentabilitatea activelor la nivelul economiei s-ar reduce de la +7 la -5%”, a mai spus Florian Neagu.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *