Acasă » Electricitate » Năstase, Alro: Va fi o iarnă cumplită, dacă Guvernul nu ia măsuri: prețuri uriaşe, fabrici închise şi oameni în beznă

Năstase, Alro: Va fi o iarnă cumplită, dacă Guvernul nu ia măsuri: prețuri uriaşe, fabrici închise şi oameni în beznă

19 august 2022
Electricitate
energynomics

Iarna viitoare va fi una cumplită şi vom vedea prețuri uriaşe la energie, fabrici care se închid şi oameni care rămân în beznă şi frig, pentru că nu îşi vor putea plăti facturile, dacă Guvernul nu ia de urgență măsuri, a afirmat Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administrație al Alro Slatina, într-un interviu acordat Agerpres.

În acest moment este haos pe piața de energie şi ce e mai rău abia de acum încolo va veni, crede el. Schema de compensare a facturilor este de fapt „o fraudă a banului public de dimensiuni colosale”, pentru că banii se duc în conturile intermediarilor dintre producători şi consumatori. „Băieții deştepți” din energie încă există şi câştigă miliarde din bani publici, susține Năstase, astfel că este necesar un mecanism de reglementare a pieței pe termen scurt.

Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie din țară, care a închis 60% din electroliză, şi-a abandonat planurile de revenire la capacitate maximă pe care le avea pentru anul viitor şi se pregăteşte să trimită în şomaj tehnic 500 din cei 2.500 de angajați, până la finele anului.

Năstase se aşteaptă ca mai multe fabrici şi capacități industriale din România să se închidă în această iarnă, cu efecte sociale şi economice. Vor fi oameni care îşi vor pierde locurile de muncă şi vor sta în beznă şi frig, pentru că nu vor mai avea cu ce să-şi plătească facturile, spune el.

În opinia sa, producătorii de energie ar trebui să fie obligați să vândă o parte din producție direct către consumatorii industriali, pe platforma specială care există pe bursă, eliminându-se în acest fel intermediarii.

”Această compensare a facturilor populației n-a fost o măsură foarte inspirată. În primul rând, şi asta noi am semnalat, industria a semnalat, şi nu numai industria, au fost mai multe voci care au spus: aveți grijă când faceți o asemenea structură de compensare, că nu va duce la calmarea prețurilor. În sensul că, atâta vreme cât furnizorii de energie ştiu că vor primi banii de la stat, reprezentând diferența dintre prețul compensat şi prețul la care ei achiziționează, n-au niciun interes să achiziționeze mai ieftin. Dimpotrivă.

”Există anomalii în piață, când preferă să achiziționeze la un preț, după aia revând între prieteni, ca să zicem aşa, şi cresc artificial prețul ca să ia cât mai mulți bani de la stat. Şi cred că la asta se referă ANRE (Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei n.r) care a declanşat nişte investigații pe piața energiei. În cele din urmă s-a trezit şi ANRE şi bine că s-a trezit. Nu ştim dacă s-a trezit de tot. Dar măcar faptul că a lansat aceste investigații arată că şi ei sunt conştienți că se pot întâmpla nişte fraude. Că de fapt chestiunile astea duc la fraudarea banului public, duc la fraudarea taxelor cetățenilor. Strângem de la cei mulți şi săraci şi băgăm în buzunarele câtorva puțini şi bogați. Cam acesta este conceptul”, a comentat președintele CA al Alro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *