Acasă » Electricitate » Nagy-Bege: Prețurile mari ale contractelor actuale de energie nu reprezintă o referință

Nagy-Bege: Prețurile mari ale contractelor actuale de energie nu reprezintă o referință

5 aprilie 2019
Electricitate
energynomics

Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, susține că prețurile mari cu care se încheie contractele de pe piața de electricitate în prezent nu reprezintă o referință pentru viitor.

El spune că prețurile de 330 de lei/MWh, pentru energia de vârf, cu care a vândut deja Hidroelectrica energia în avans, nu pot fi considerate un reper. Ba chiar ar fi posibil ca aceste contracte să nu fie onorate.

“Este foarte greu de spus. Chiar dacă Hidroelectrica încheie momentan niște contracte la 300 de lei, acelea nu se finalizează neapărat prin livrare. Sunt și niște clauze de ieșire, mai vedem. Și furnizorul poate să renunțe la acel contract, dacă plătește penalitățile. Dacă momentul respectiv găsește energie mai ieftină, pe orice platformă și chiar și pe piețele spot, și furnizorul sau cel care a achiziționat energie de la Hidroelectrica poate să iasă din acel contract. E foarte greu de spus dacă, într-adevăr în 2020 sau 2021 prețurile vor fi la 300 de lei” a declarat Bege întrebat despre evoluția prețurilor la energia electrică pentru industrie, în anii următori, conform economica.net.

El a admis însă că producătorii au un comportament normal încercând să vândă energia cât mai scump pe piața liberă.

“E oarecum normal din partea acestor companii, și mă refer în special la hidro și la nuclear, care vând cu acea rată de 5% a profitului reglementat. Vând mult sub prețul pieței, e normal să găsească instrumente prin care pot să recupereze acele diferențe de venit la care se așteptau”, a declarat Bege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *