Acasă » Petrol și Gaze » ANRE: Furnizorii nu pot vinde gaze la preț plafonat decât populației și către CET

ANRE: Furnizorii nu pot vinde gaze la preț plafonat decât populației și către CET

5 aprilie 2019
Consumatori
energynomics

Furnizorii de gaze primesc de la ANRE interdicția de a vinde altor clienți, în afara populației și centralelor termice, gazele pe care le primesc de la Petrom și Romgaz la prețul plafonat de 68 de lei/MWh. Ca urmare a modificărilor aduse OUG 114, ANRE a elaborat un nou contract cadru de vânzare-cumpărare, în care este introdusă o obligația suplimentară pentru furnizorii care primesc, prin lege, gaz din producția internă la prețul plafonat de 68 de lei/MWh.

OUG 19/2019, cea care modifică celebra OUG 114, a limitat obligația producătorilor de gaze (în special Petrom și Romgaz) de la vinde la prețul plafonat de 68 de lei/MWh doar pentru consumul populației și a centralelor termice care produc apă caldă și căldură pentru populație, nu și consumatorilor non-casnici.

Ca atare, ANRE a trebuit să modifice metodologia adoptată inițial pentru OUG 114 și, cel mai probabil pentru a se asigura că un furnizor care cumpără gazele la acest preț pentru a le livra populației sau centralelor termice nu le va revinde pe piața liberă, la prețuri mai mari, a introdus o limitare. Cumpărătorii gazelor au acum și obligația “să respecte destinația gazelor naturale cumpărate”, potrivit proiectului de ordin al ANRE.

Obligația este valabilă pentru toată perioada în care prețul gazelor pentru populație și producătorii de energie termică este reglementat de stat, adică 1 mai 2019-28 februarie 2022. Cei mai importanți furnizori de gaze pentru aceste categorii de consumatori sunt E.ON și ENGIE, conform economica.net.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *