Acasă » Interes general » Macroeconomie » Investitorii mici au o bună ocazie speculativă la listarea Nuclearelectrica

Investitorii mici au o bună ocazie speculativă la listarea Nuclearelectrica

10 septembrie 2013
Electricitate
energynomics

Casa de brokeraj Tradeville a calculat un preţ ţintă de 12,17 lei pentru acţiunile Nuclearelectrica, bazându-se pe dividendele pe care compania le-ar putea distribui în următorii ani. Analiza Tradeville arată că percepția psihologică și capitalul speculativ vor juca un rol fundamental în listarea Nuclearelectrica. Percepțiile s-ar putea schimba după listare, odată cu revenirea la datele fundamentale ale companiei.

Iată ce se spune în documentul analitic despre prețurile de început: „Considerăm că oferta publică iniţială de vânzare a unui pachet de 10% din acţiunile S.N. Nuclearelectrica (…) le oferă investitorilor mici o bună ocazie speculativă, îndeosebi în cazul subscrierilor în primele trei zile, care beneficiază de un discount de 8%.

Folosind un model de evaluare al dividendelor care ar putea fi plătite de companie în următorii ani, am calculat un preţ ţintă de 12,17 lei pentru următoarele 12 luni şi apreciem că interesul investitorilor instituţionali va susţine cotaţia acţiunilor Nuclearelectrica în primele şedinţe de tranzacţionare (…).”

Analiștii invocă posibilitatea unei suprasubscrieri semnificative: ”Considerăm că fundamentele aflate la început de trend ascendent, cărora li se poate adăuga euforia primului IPO local din ultimii cinci ani, vor conduce la o suprasubscriere semnificativă a pachetului de acţiuni oferite şi la presiune la cumpărare în primele şedinţe de tranzacţionare.

În aceste condiţii, percepţia pozitivă a investitorilor poate urca preţul din piaţă al titlurilor SNN (Nuclearelectrica – n.r.) peste ţinta calculată de noi, evoluţie care poate fi speculată în mod oportun îndeosebi prin subscrierea în primele zile din ofertă.”

Nuclearelectrica speră să atragă fonduri nete de până la 369 milioane de lei

Oferta se derulează între 9 și 20 septembrie, timp în care compania de stat Nuclearelectrica speră să vândă 25,3 milioane de acțiuni (10% din capitalul social actual), la prețuri cuprinse între 11,2 lei/titlu și 15 lei/titlu. Prețul final va fi stabilit în funcție de subscrierile investitorilor instituționali. În timpul procedurii, micii investitori pot subscrie doar la 15 lei/acţiune, însă beneficiază de un discount de 8% (dacă subscriu în primele trei zile) şi, respectiv, de 3% (dacă subscriu din a patra zi) din preţul care va fi stabilit la final. Discountul este valabil doar pentru acei investitori care subscriu între 100 şi 15.000 de acţiuni, în timp ce investitorii de retail care plasează ordine pentru pachete mai mari de 15.000 de titluri şi investitorii instituţionali vor plăti preţul stabilit la finalul ofertei.

Conform agenției de știri Mediafax, „volumul de acţiuni Nuclearelectrica pentru care micii investitori au plasat ordine de subscriere a depăşit deja volumul disponibil pe această tranşă, iar sumele alocate de jucători pe acest segment au ajuns la 43,7 milioane lei (9,7 milioane euro). Subscrierile au început luni dimineaţă, iar până marţi, pe tranşa subscrierilor mici (între 100 şi 15.000 de acţiuni) au fost plasate 795 de ordine pentru 2,9 milioane de titluri. Volumul de acţiuni subscrise şi pentru care au fost plasate ordine în sistemul Bursei până la ora 11:25 depăşeşte cu 15% numărul de titluri din tranşa destinată micilor investitori.”

Optimismul este la cote înalte și judecând după conjuncturile analizate în documentul Tradeville. Câte dintre aceste conjuncturi chiar influențeaza listarea Nuclearelectrica este greu de determinat acum. Ele se întind de la reducerea programul de relaxare monetară din SUA până la excedentul de cont curent rulat de România, stabilitatea valutară (?) și acordul preventiv încheiat cu FMI.

În document se afirmă: „Ne aşteptăm la o perioadă favorabilă activelor de risc, dat fiind că ipoteza reducerii programului de relaxare monetară din SUA de către Rezerva Federală pare să fie deja integrată în cotaţii.

Turbulenţele care au lovit în ultimele săptămâni pieţele emergente au afectat în mod selectiv economiile cu deficite de cont curent masive si cronice, ocolind însă piaţa de acţiuni de la Bucureşti şi titlurile de stat locale în contextul în care România se bucură de primul excedent de cont curent din ultimele două decade. Stabilitatea valutară, ciclul de relaxare monetară antrenat de Banca Naţională şi acordul preventiv negociat cu Fondul Monetar Internaţional sunt argumente suplimentare pentru care acţiunile româneşti ar trebui să apară pe harta investitorilor străini, iar primul IPO din ultimii cinci ani de la BVB să fie cu precădere favorizat.”

Liberalizarea pieței de energie ar putea crește veniturile Nuclearelectrica

„Graţie liberalizării graduale a pieţei de energie, compania îşi poate plasa un procent mai ridicat din producţie decât în trecut pe piaţa concurenţială, în special prin contracte bilaterale a căror pondere în vânzări se află pe o traiectorie ascendentă şi care oferă preţuri mai ridicate decât cele reglementate de ANRE. Orientarea spre piaţa liberă ar trebui să susţină veniturile în următorii ani, îndeosebi în situaţia în care revenirea economică impulsionează preţurile la energie, momentan cotate în apropierea unui minim multianual pe piaţa pentru ziua următoare (PZU).

Această tendinţă structurală se observă deja în rezultate financiare semnificativ îmbunătăţite pentru primul semestru din 2013, când Nuclearelectrica a vândut 52% din producţie pe PCCB (piaţa centralizată a contractelor bilaterale – n.r.) şi PZU, faţă de numai 30% în 2012, marcând un avans de 20% al cifrei de afaceri faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi depăşindu-şi indicatorii bugetaţi.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *