Acasă » Interes general » Modelul Kurzarbeit, discutat cu patronatele şi sindicatele

Modelul Kurzarbeit, discutat cu patronatele şi sindicatele

18 mai 2020
Interes general
Energynomics

Modelul Kurzarbeit (muncă flexibilă) a fost discutat cu patronatele şi sindicatele, dar a fost prezentat şi premierului şi ministrului Muncii, însă, pe partea guvernamentală, există nişte temeri că nu s-ar putea implementa, a afirmat, joi, preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane (AHK România), Dragoş Anastasiu.

„Aş vrea să vă spun că ne aflăm în faţa unei premiere naţionale. De ce vă spun asta? Nu pentru că noi, la AHK, discutăm de aproape trei luni despre Kurzarbeit şi necesitatea implementării acestui model ca model peren. Coaliţia pentru Dezvoltarea României a preluat ideea şi suntem cu toţii de acord că acest model ar trebui să fie implementat. Deci, CDR susţine 100% acest proiect. Cu patronatele am discutat, principalele patronate, şi suntem de acord pe principiu. Mai discutăm pe nişte amănunte, dar sunt nesemnificative. Mai mult decât atât, am discutat cu sindicatele şi pare că la nivelul societăţii româneşti de business, sindicate, patronate lucrurile sunt aliniate. Modelul a fost prezentat inclusiv primului ministru, ministrei Muncii şi aşa mai departe. Deocamdată nu avem o decizie pe partea cealaltă. Nu am văzut neapărat un apetit foarte mare şi am înţeles nişte temeri că acest model poate nu s-ar putea implementa în România. Noi nu suntem de această părere. Pe scurt, este o premieră naţională. Cam toată lumea s-a aliniat la acest model”, a spus Dragoş Anastasiu, în cadrul unei conferinţe.

El a explicat că modelul Kurzarbeit este temporar, fiind aplicat pentru o anumită perioadă de timp, conform Agerpres.

„Este o combinaţie între contractul de muncă pe care fiecare angajat îl are şi şomajul tehnic…Noi am propus 75%. Am păstrat acelaşi procentaj. Deci, presupunând că cineva are 1.000 de euro net şi angajatorul mai poate să-i dea 30% din munca iniţială, primeşte 300 de euro de la angajator. Din ceilalţi 700 de euro primeşte 75% de la statul român, el stând acasă 70% din timp”, a explicat Anastasiu.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *