Acasă » Electricitate » Mobilizăm resurse! Lubrifianţi de calitate pentru eficienţă energetică (EBC, 25 oct)

Mobilizăm resurse! Lubrifianţi de calitate pentru eficienţă energetică (EBC, 25 oct)

27 octombrie 2017
Electricitate
energynomics

Lubexpert România și energynomics.ro au organizat miercuri, 25 octombrie, la București, o conferință în care au fost prezentate avantajele utilizării lubrifianților de calitate în eforturile de conformare la standardele de calitate privind eficiența energetică, dar și pentru îmbunătățirea productivității proceselor la nivel industrial.

În deschiderea întâlnirii, Victor Năstase, Industrial Manager Lubexpert România, a prezentat compania și activitatea acesteia în calitate de importator și distribuitor autorizat ExxonMobil. Domnia sa a precizat că lubrifianții Mobil acoperă toate domeniile și toate aplicațiile industriale, după care a expus serviciile Lubexpert România: asistență tehnică, monitorizarea uleiului și a utilajului prin analize de laborator Mobil Serv Lubricant Analysis, servicii de inginerie planificată și training-uri tehnice.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI VICTOR NĂSTASE

Doi reprezentanți ai ExxonMobil au prezentat detalii tehnice legate de câteva dintre modalitățile prin care lubrifianții Mobil contribuie la o mai bună eficiență energetică la nivel industrial. Giovanni Gagliardi, Lubrication Field Engineer South Europe ExxonMobil a arătat cum apar pierderile de energie la nivelul cutiilor de viteze, ca urmare a comportamentului pe care îl are lubrifiantul în condiții de presiune ridicată. „Multe echipamente industriale funcționează în condiții de elastohidrodinamicitate, când pierderile depind de proprietățile de tracțiune ale fluidului (frecarea internă), iar lubrifianții sintetici de la ExxonMobil au dovedit o tracțiune mai mică decât cea a lubrifianților convenționali.” Giovanni Gagliardi a expus și a explicat mai multe studii de caz rezultate în urma implementării soluțiilor ExxonMobil în Italia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, dar și în Mexic, China, Turcia sau Germania.

DESCARCĂ PREZENTAREA EXXONMOBIL

La rândul său, Olivier Marechal, Chief Engineer South Europe ExxonMobil, s-a referit la avantajele lubrifianților de calitate în ameliorarea performanțelor energetice în pompele hidraulice și motoarele pe gaz. În sinteză, promisiunea ExxonMobil arată așa:

  • Creștere a eficienței energetice de până la 3,5%, la nivelul cutiilor de viteză, cu Mobil SHC 600 / SHC Gear
  • Creștere a eficienței energetice de până la 6,5%, în sisteme hidraulice, cu Mobil DTE 10 Excel
  • Creștere a eficienței carburantului de până la 1,5%, în motoarele pe gaz, cu Mobil SHC Pegasus 30

La invitația Lubexpert România, profesor universitar Constantin Opran, din cadrul Universității Politehnice București, a expus câteva considerații legate de contribuția pe care lubrifianții eficienți energetici o pot avea în stimularea realizării ecologice a produselor polimerice. Domnia sa a reamintit de obligațiile asumate la nivel european pentru introducerea rapidă pe piață a unor materiale plastice realizate din materiale biodegradabile. Principalul obstacol este costul mai ridicat al acestor materiale, dat inclusiv de procesul de injecție în matriță. „Materia primă biodegradabilă este mai vâscoasă, ceea ce crește consumul energetic al mașinii cu injecție, întrucât este nevoie de o forță mai mare, aplicată pentru o durată de timp mai mare pentru a obține produsul finit”, a explicat Constantin Opran. „Pentru ca produsul să fie eficient economic, cu un cost scăzut, trebuie eficientizat consumul energetic, iar o soluție este eficientizarea energetică folosind un ulei eficient, precum Mobil DTE 10 Excel”, a concluzionat profesorul Opran.

Sesiunea de prezentări a fost completată de către doamna Alexandra Marinescu, auditor SRAC, care a expus legislația de referință relevantă din perspectiva eficienței energetice. Domnia sa a insistat asupra standardului ISO 50001 și asupra avantajelor certificării prin acest sistem de management. Iată câteva dintre acestea:

  • Identifică locurile în care puteți reduce consumul de energie
  • Permite îmbunătățirea continuă și durabilă a proceselor de producție
  • Reduce costurile de întreținere asociate echipamentelor
  • Permite identificarea riscurilor și oportunităților pentru obținerea și îmbunătățirea performanței energetice

Pentru îndeplinirea cerințelor de certificare ISO 50001, eficiența energetică a lubrifianților industriali are un rol semnificativ, pentru că este un element favorabil care „necesită investiții și modificări de proces relativ reduse”.

DESCARCĂ PREZENTAREA ALEXANDREI MARINESCU

Costin Vidrighin, Technical Manager Lubexpert Romania, a venit cu concluziile unei jumătăți de zi dense în informații, în care s-au implicat cu întrebări și comentarii circa 40 de experți din domeniul industrial. „Activitatea industrială este din ce în ce mai complicată şi mai din ce în ce mai mult grevată de cerinţe şi presiuni, nu doar economice, ci şi legislative. Am vrut să vă arătăm cine suntem, ce facem şi cu ce vă putem ajuta pentru a deveni mai buni, mai competitivi. Şi nu mă gândesc doar la nivel strict economic, chiar dacă productivitatea industrială depinde în tot mai mare măsură de reducerea consumurilor energetice și de folosirea optimă a echipamentelor și materiilor prime”, a sintetizat Costin Vidrighin obiectivul şi miza conferinţei. Şi a adăugat: „Până la urmă, fiecare dintre noi lăsăm ceva în urmă pe această lume şi e bine ca moştenirea să nu însemne poveri suplimentare pentru generaţiile viitoare”. O cale de urmat este descoperirea şi utilizarea unor soluții verificate de îmbunătățire a eficienței energetice şi de reducere a impactului asupra mediului, prin protecția echipamentelor și utilajelor.

Dincolo de eveniment şi de acest articol, Lubexpert România și energynomics.ro vă îndeamnă să vizitaţi blog-ul infolub.ro, proaspăt lansat tocmai cu scopul de a facilita şi de a încuraja un dialog al experţilor din domeniul industrial pe teme legate de lubrifianţi şi impactul lor asupra performanţelor echipamentelor industriale.

Parteneri media ai evenimentului au fost Radio România Actualități, Klarmedia.

Participare

În 2017, energynomics.ro îşi propune să organizeze 10 ediţii de Energy Breakfast Club. Calendarul şi temele propuse sunt disponibile în pagina dedicată Energy Breakfast Club.

Participarea la Energy Breakfast Club este deschisă tuturor profesioniștilor din industria energetică românească, precum și din sectoarele conexe, pe baza invitației personalizate lansate de energynomics.ro. Ne puteți scrie la office at energynomics.ro pentru a solicita o invitație!

Energy Breakfast Club este o întâlnire de 2-3 ore în care specialiștii din energie se pun la curent cu cele mai noi informații și cele mai influente opinii pe una dintre temele fierbinți ale momentului.

Din postura de gazdă, începând cu ora 09.00, energynomics.ro pune la dispoziție moderatorul și cafeaua, propune tema și lansează invitațiile către speakeri. Aceștia sunt selectați dintre cei mai buni cunoscători ai tematicii și devin responsabili cu provocările intelectuale și organizarea ideilor. Prezentările nu depășesc 20 de minute și se doresc a fi puncte de pornire pentru dinamice schimburi de idei și perspective.

Clubul se închide la ora 13.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *