Acasă » Interes general » Ministrul Sănătății ne cere să mai avem răbdare 7-10 zile; e nevoie de o strategie pentru reluarea vieții economice

Ministrul Sănătății ne cere să mai avem răbdare 7-10 zile; e nevoie de o strategie pentru reluarea vieții economice

20 aprilie 2020
Interes general
energynomics

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a cerut populației „să mai aibă răbdare între șapte și 10 zile”, după ce a mulțumit românilor că au înțeles mesajul autorităților și au stat acasă în Noaptea de Înviere. „Suntem aproape de un vârf și sperăm ca apoi să avem una, două săptămâni de stabilitate, după care să începem să scădem ca număr de cazuri noi”, a spus Nelu Tătaru duminică dimineață. „Izolarea la domiciliu a permis consumarea acestei boli, ca să nu mai avem transmitere comunitară. Nerespectarea măsurii face ca numărul de cazuri să crească. Putem avea 12.000-15.000 de cazuri în vârful pandemiei, poate chiar și mai mult, dacă nu se respectă măsurile. Dar sper ca trendul să rămână acesta, lent „, a mai spus Nelu Tătaru.

Reluarea progresivă a vieții economice

La rândul său, Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a vorbit despre necesitatea unei strategii pentru reluarea vieții economice. Avem nevoie de o reluare progresivă a vieții sociale și economice, consideră profesorul Alexandru Rafila, care a subliniat că sistemul sanitar nu poate fi susținut fără economie.

„Să sperăm că data de 15 mai va coincide cu încetarea stării de urgență, dar în paralel trebuie să existe și o strategie de reluare progresivă a vieții economice, sociale”, a declarat profesorul Rafila, citat de Mediafax.

“Nu este vorba despre a da drumul la economie”, aprecia Liviu Rogojinaru, Secretar de Stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, vineri, 17 aprilie, în cadrul webinarului “Deciziile în Noua Economie. Cum să repornim economia în anul virusului”, organizat de România Durabilă și EM360. “Este vorba despre a accelera economia în anumite sectoare, pe anumite linii care credem că ar avea efect de multiplicare”. În ceea ce privește marile proiecte din transporturi, guvernului lucrează pentru a grăbi intrarea lor în execuție, a spus Rogojinaru. El a precizat, totodată, că se mențin blocajele provocate de cei “care se plimbă prin tribunale cu contestațiile”.

Care sunt indicatorii care contează

Primul obiectiv al autorităților a fost sănătatea publică; apoi au fost luate măsuri pentru salvarea întreprinderilor mici și mijlocii, a recapitulat Liviu Rogojinaru. În ceea ce privește relaxarea restricțiilor care afectează viața economică, oficialul a apreciat că intervalul dintre Paște și 15 mai va aduce informațiile necesare cu privire la evoluția Covid-19 în România. “Probabil că după 5-10 mai se va începe ușor-ușor să se dea drumul la activitate”, a răspuns domnia sa la o întrebare lansată de Energynomics. “Singura constantă pe care o avem în prezent este numărul de decese”, a mai spus oficialul.

Alți posibili indicatori pe care autoritățile i-ar putea urmări sunt numărul total de infectări, pe zone geografice, dar și numărul de cazuri active. 19 aprilie a adus cel mai mare număr de decese confirmate într-o singură zi de autorități în România (30), pentru un total de 451 dintr-un total de 8.746 de cazuri de infectări identificate. 1.892 de pacienți s-au vindecat, într-un ritm de peste 140 de persoane pe zi, din 15 aprilie până în prezent. După vârful de 523, anunțat pe 11 aprilie, numărul de noi cazuri de infectare identificate zilnic se menține peste 300. În același timp, numărul de cazuri active (total infectări minus decese minus vindecări) continuă să crească, chiar dacă într-un ritm redus: 2,37%, pe 19 aprilie, 1,81%, pe 18 aprilie, 5,78%, pe 17 aprilie.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *