Acasă » Interes general » Ministrul Energiei spune că ANRE va fi reorganizat, instituția îl acuză de manipularea pieței

Ministrul Energiei spune că ANRE va fi reorganizat, instituția îl acuză de manipularea pieței

8 septembrie 2017
Interes general
energynomics

O comisie parlamentară analizează mecanismul de funcționare al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) și ar putea decide reorganizarea autorității, astfel încât unele activități să fie preluate de Guvern, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu.

„Analizăm mecanismul de funcționare al ANRE, să vedem unde se împiedică decizia, vizavi de activitatea ANRE, nu doar a conducerii. Din ce am vorbit cu domnul Havrileț (Niculae Havrileț, președintele ANRE — n. r.), sunt unele probleme și de legislație care nu le permit unele lucruri”, a spus Petcu.

El a precizat că această comisie va analiza toată legislația secundată emisă de ANRE, pentru a verifica dacă aceasta este adaptată la cerințele europene.

„Dacă ar fi să ne uităm la acțiunile pe care ANRE le-a luat sau nu le-a luat în ultima perioadă, poate este o problemă nu neapărat de o decizie a conducerii ANRE, ci poate este vorba de blocaje în punerea în aplicare sau există anumite lacune și ar trebui să rezolvăm asta. De-asta sunt și ei (ANRE — n.r.) parteneri în această comisie”, a mai arătat Petcu.

Întrebat dacă se ia în calcul transferul ANRE din nou în subordinea Guvernului, ministrul a răspuns: „Nu cred, poate unele părți, poate partea de licitație, poate partea de control. Va fi o analiză, va fi o reorganizare a ANRE. ANRE are rol de reglementare, control și supraveghere, am putea noi să preluăm unele din acest activități. Nu este o decizie foarte clară și, repet, dincolo de decizia conducerii, poate e vorba de organizare”, conform Agerpres.

Petcu a precizat că reorganizarea reglementatorului se poate face prin modificarea legii de înființare a ANRE.

ANRE răspunde și  îl acuză pe ministrul Energiei de manipularea pieței și de încălcarea directivelor europene

Declarațiile ministrului Energiei, Toma Petcu, privind funcționarea pieței reprezintă manipulare, iar politizarea ANRE va atrage cu siguranță o procedură de infringement asupra României din partea Comisiei Europene, a declarat Florin Tobescu, șef serviciu în cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).

„În 2007 ne-am asumat calitatea de membri ai UE, am acceptat aceste reguli pe care totuși dorim să le schimbăm. Nu putem să spunem — îmi pare rău că domnul ministrul nu mai este aici, dar probabil i se va aduce la cunoștință — că dorim ca ANRE, acest arbitru al pieței de energie, să fie în subordinea Guvernului sau al altei entități de natură politică. Înseamnă să ne întoarcem la anii 1990. După anii 1990, s-a considerat că rolul acelui minister-mamut să fie diminuat, că fie create autorități independente, iar coordonarea politică a ANRE ar însemna un uriaș pas înapoi care ar aduce clar un infringement din partea Uniunii Europene. Acest arbitru nu poate să fie supus niciunui partid politic, atât în fapt, cât și în teorie”, a spus oficialul ANRE.

Potrivit acestuia, noul pachet legislativ european, așa-numitul pachet de iarnă, prevede chiar și mai mult decât atât în ceea ce privește independența autorităților de reglementare, mergând până la prelungirea mandatelor conducătorilor autorităților de reglementare.

„În acest moment avem toate șansele ca primul mandat din istoria reglementatorului să fie dus la sfârșit (în această toamnă expiră mandatul de cinci ani al actualului președintele al ANRE, Niculae Havrileț — n.r.), pentru că, până acum, începând din anii 2000, șefi instituției erau mereu schimbați pe criterii politice și fără prea multe comentarii”, a subliniat Tobescu.

El s-a referit și la declarațiile ministrului despre funcționarea pieței și expirarea duratei de viață a reactorului 1 de la Cernavodă.

„În această situație, a declara din poziții cu responsabilitate maximă, că piața nu a funcționat sau că un reactor nu știu ce pățește tehnic sau din alte motive, reprezintă chiar o manipulare a pieței sau o tentativă de manipulare a pieței, lucru pedepsit în momentul de față de regulamentele Uniunii Europene”, a mai spus Tobescu.

Reprezentantul ANRE a arătat că ar fi fost mai bine ca reglementatorul și ministerul să fi colaborat pentru a da un mandat comun reprezentanților României care de alaltăieri negociază la Bruxelles la grupul pentru energie, grup constituit la nivelul Consiliului Uniunii Europene, viitorul energetic al României în contextul noilor propuneri de directive ale Comisiei Europene privind noul model de piață.

El a criticat Guvernul și pentru faptul că nu ia măsuri pentru protecția consumatorilor vulnerabili, în contextul în care prețul energiei este pe un trend crescător atât în România, cât și la nivel european.

„Trebuie să ținem cont de evoluția noastră europeană, de interconectare a prețurilor, iar aceste prețuri ar trebui să fie sensibil apropiate cu cele de pe plan european. Nu prețurile sunt mari, ci probabil capacitatea de a suporta aceste prețuri de către consumatorul român este mică. Prin urmare, Guvernul ar trebui să amplifice instrumentele și să ia măsurile de protecție socială pentru protecția socială, în special pentru consumatorii vulnerabili”, a arătat Tobescu.

El a atras atenția că gradul de independență energetică a României este în scădere.

„Gradul de independență energetică scade încontinuu, avem un loc onorabil în topul statelor europene, cu peste 80% independență energetică, dar acest grad scade treptat. Nu vom putea fructifica, de exemplu, zăcămintele de hidrocarburi din Marea Neagră dacă nu vom avea un preț corespunzător pentru acestea și o piață și o infrastructură necesară transportului către acea piață”, a mai spus oficialul ANRE.

Un comentariu la „Ministrul Energiei spune că ANRE va fi reorganizat, instituția îl acuză de manipularea pieței”

  1. ANRE. O organizatie statala moderna, cu personal de specialitate valoros. S-a adaptat la toate aplicatiile modern si la noile legislatii pentru independenta energetica a Romaniei. Blocarea activitatii ANRE printr-o noua organizare loveste in Romania.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *