Acasă » Petrol și Gaze » BRM si KELER CCP pot lansa din noiembrie contractele forward pe gaze naturale

BRM si KELER CCP pot lansa din noiembrie contractele forward pe gaze naturale

8 septembrie 2017
Consumatori
energynomics

Contractele forward pe gaze naturale cu garantare prin servicii de contraparte centrala sunt gata pentru lansare la Bursa Română de Mărfuri (BRM). BRM și KELER CCP au finalizat cu succes integrarea și testarea sistemului IT necesar tranzacționării acestor produse astfel încât procesul de admitere a participanților pe această piață poate fi demarat.

În ultimele luni, BRM și furnizorul de soluții de compensare KELER CCP au finalizat specificațiile IT, implementarea și testarea noului sistem de tranzacționare și clearing, astfel încât, la momentul actual acestea sunt pregătite pentru a fi utilizate de către participanții pe piața de gaze naturale. Noile servicii de compensare prin intermediul contrapărții centrale vor furniza în premieră pentru România siguranță și eficientă pentru participanți, eliminând riscul de contraparte și cel de piață.

„A fost un proiect provocator pentru dezvoltarea serviciilor noastre pe piața BRM de Contracte forward pe gaze naturale, dar suntem pregătiți și convinși că acesta va fi un pas uriaș pentru BRM și piața din România”, a declarat Károly Mátrai, CEO al KELER CCP.

Lansarea noii piețe a gazelor naturale BRM cu soluția de clearing oferită de KELER CCP va stimula dezvoltarea unei piețe românești competitive, transparente și fiabile care funcționează pe bază nediscriminatorie și care va stimula comercializarea pe termen lung a gazelor naturale în întreagă regiune.

„Scopul nostru strategic este de a face piața noastră mai atractivă prin crearea unui sistem de tranzacționare securizat și standardizat, care este acum mult mai accesibil. Noul sistem va permite BRM să creeze un mediu de piață modern, sigur și orientat către standardele din Europa „, a declarat Gabriel Purice, Președinte Director General al BRM.

Participanții la piață au fost implicați încă dintr-o etapă foarte timpurie a proiectului, în special în definirea specificațiilor produselor forward. În urma feedback-ului primit în cadrul work-shopurilor organizate, participanții sunt nerăbdători să înceapă tranzacționarea noilor produse pe platforma BRM.

În perioada septembrie – octombrie va fi finalizată procedura de admitere a participanților pe noul sistem, astfel încât operațiunile de tranzacționare a contractelor forward pe gaze naturale cu contraparte centrală să poată demara începând cu luna noiembrie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *