Acasă » Electricitate » Ministrul Energiei: Pentru anul 2023, o treime din piața de energie se va regăsi în sistemul aprobat vineri

Ministrul Energiei: Pentru anul 2023, o treime din piața de energie se va regăsi în sistemul aprobat vineri

14 noiembrie 2022
Electricitate
energynomics

Aproximativ o treime din piața de energie se va regăsi în 2023 în sistemul prevăzut în ordonanța aprobată vineri de Executiv pentru a asigura prețuri mai mici la energie, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, la briefingul de la finalul şedinței de Guvern.

„Acest sistem, să ştiți, ingenios, trebuie să recunoaştem, este aplicat de ceva timp în Franța, numai că acolo, în Franța, vorbim doar de energia nucleară care intră în această platformă. Aici vorbim de, să zicem aşa, o platformă pentru o mai largă tehnologie. Prețul de achiziție a acestei energii este prețul de referință din ordonanță 119, este acel 450 de lei (pe MWh n.r), preț la care statul nu percepe absolut nicio contribuție la Fondul de tranziție energetică. Este prețul care asigură dezvoltarea investițiilor în continuare ale companiilor, este un preț care permite în continuare dezvoltarea de noi capacități de producere a energiei electrice. Vor participa în acest sistem doar capacitățile puse în funcțiune înainte de adoptarea ordonanței 27, deci dăm un semnal clar în piață pentru investiții noi care nu vor fi captate, energia acestora nu va fi captată în acest sistem. Pentru anul 2023, estimăm o cantitate – cam o treime din piața de energie se va regăsi în acest în acest sistem”, a explicat ministrul Energiei, potrivit Agerpres.

În opinia sa, în momentul de față se poate vorbi despre o achiziție şi de un preț al energiei electrice achiziționate de către furnizori care va permite menținerea plajelor de 68 de bani/KWh pentru persoanele fizice, pentru un consum până în 100 de kilowați, de 80 de bani pentru un consum până în 255 KWh, şi „posibil” 1,3 lei, prin modificarea ordonanței 119 în Parlament, pentru pentru restul consumatorilor, respectiv un leu pentru IMM-uri, instituții publice.

„De fiecare dată am lucrat împreună şi am pus un sistem în practică, iar apoi ulterior, în cadrul Consiliului pe Energie, discuțiile cu ceilalți colegi miniştri, la Comisia Europeană, ați văzut, s-au luat aceste măsuri, inclusiv măsura impozitării, captării veniturilor producătorilor, a fost luată prin regulament, a fost adoptată la nivelul Comisiei Europene, în toate statele membre. Să nu uităm că înainte acesteia, noi am pus-o aici în practică. Eu cred că acest sistem va permite o stabilitate a prețurilor pe toată perioada de aplicare a acestui mecanism”, a precizat Virgil Popescu.

Acesta a mai subliniat că perioada de aplicare a actualei ordonanțe este până în 31 martie 2025, dar vor fi făcute evaluări periodice şi, dacă va fi cazul, se vor face ajustări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *