Acasă » Electricitate » Ministrul Energiei: 2022 a fost anul investițiilor, rezultatele vor fi vizibile în 2 – 3 ani

Ministrul Energiei: 2022 a fost anul investițiilor, rezultatele vor fi vizibile în 2 – 3 ani

27 noiembrie 2022
Electricitate
energynomics

Anul 2022 a fost unul plin de provocări, în care Guvernul a gestionat criza energetică şi a susținut, în acelaşi timp, investițiile, a scris vineri pe Facebook ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„2022 a fost anul investițiilor! Deşi a fost un an plin de provocări alături de prim-ministrul Nicolae Ciucă, de colegii de la Guvern şi echipa de la minister am gestionat criza energetică prin măsuri de protecție a cetățenilor şi economiei, dar în acelaşi timp am susținut şi investițiile”, a spus el.

Rezultatele acestor investiții masive vor deveni vizibile în următorii 2 – 3 ani, iar astfel ne vom asigura independența şi securitatea energetică.

Virgil Popescu a arătat că, prin Ministerul Energiei au intrat cei mai mulți bani europeni atraşi până în prezent în acest domeniu – peste un miliard de euro, la care se adaugă cele mai multe ajutoare de stat pentru companii strategice precum CEO, Transelectrica – peste 2 miliarde de euro.

„Totodată, am aşezat în linie dreaptă proiectul dezvoltării Centralei Nucleare de la Cernavodă alături de parteneri strategici care să ofere siguranță şi securitate României. Am stabilit în mod definitiv şi irevocabil parteneriate cu SUA şi state membru NATO pentru dezvoltarea Reactoarelor 3 şi 4. Am obținut sprijin financiar de peste 3 miliarde dolari pentru Reactoarele 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă de la Statele Unite ale Americii. Şi am făcut ca România să devină prima țară din Europa în care va fi amplasat un reactor nuclear modular de mici dimensiuni – SMR, în parteneriat cu americanii de la NuScale – încă un parteneriat strategic cu SUA în domeniul nuclear, fiind obținută finanțarea pentru un studiu pentru stabilirea amplasamentului şi fiind stabilit şi amplasamentul acestuia, la Doiceşti în județul Dâmbovița”, a susținut Popescu, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, nu a mai existat alt an, de când în România este organizat domeniul energetic cu un minister propriu, în care să se fi reuşit mai multe pentru eliminarea dependenței României față de gazul rusesc, fie prin exploatări directe (BSOG în perimetrele de mică adâncime Ana şi Doina), controlul românesc asupra perimetrului Neptun Deep, fie prin cadrul legislativ favorabil investițiilor, fie prin diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz.

„Am finalizat tranzacția Romgaz – ExxonMobil pentru a avea control românesc asupra perimetrului Neptun Deep. Decizia Finală de Investiție (FID) este aşteptată să fie luată în curând. Totodată, am creat cadrul pentru un terminal de lichefiere a gazelor naturale şi un terminal de regazeificare precum şi alte instalații şi facilități necesare în scopul transportului de gaze din zona caspică în România, prin Memorandumul între compania azeră SOCAR şi Romgaz. Vom continua să ne concentrăm pe implementarea proiectelor de investiții cu fonduri naționale, prin PNRR, prin Fondul pentru Modernizare şi alte surse”, a completat Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *