Acasă » Interes general » Ministerul Mediului a lansat prima versiune a Planului Naţional de Gestionare a Deşeurilor

Ministerul Mediului a lansat prima versiune a Planului Naţional de Gestionare a Deşeurilor

9 mai 2017
Interes general
energynomics

Ministerul Mediului a lansat prima versiune a Planului Național de Gestionare a Deșeurilor (PNGD), respectiv a Planului Național de Prevenire a Generării Deșeurilor (PNPGD), după ce Comisia Europeană (CE) a decis să acționeze în judecată România la Curtea Europeană de Justiție pentru neîndeplinirea obligației de a revizui și adopta planul național de gestionare a deșeurilor și programul de prevenire a generării de deșeuri, în conformitate cu obiectivele Directivei cadru privind deșeurile (Directiva 2008/98/CE) și ale economiei circulare.

”Scopul realizării Planului Naţional de Gestionare a Deşeurilor este de a dezvolta un cadru general propice gestionării deşeurilor la nivel naţional cu efecte negative minime asupra mediului”, se precizează în documentul publicat pe site-ul ministerului de resort.

Principalele obiective al procesului de planificare sunt:

  • caracterizarea situaţiei actuale în domeniu (cantităţi de deşeuri generate şi gestionate, instalaţii existente);
  • identificarea problemelor care cauzează un management ineficient a deşeurilor şi a soluţiilor aplicabile;
  • identificarea necesităţilor investiţionale în acest sector.

Potrivit reprezentanților ministerului Mediului, ”pentru caracterizarea situaţiei existente în domeniu au fost utilizate datele aferente perioadei 2010-2014, proiecţia cantităţilor de deşeuri a fost realizată pentru perioada 2015-2025, iar planul de măsuri acoperă perioada 2018-2025”.

Principalele propuneri de revizuire a cadrului legislativ includ, printre altele, pregătirea pentru reutilizare şi reciclarea a 65% din masa deşeurilor municipale până în 2030 cu o ţintă intermediară de 60%, în anul 2025.

”Pentru realizarea acestui obiectiv, România poate beneficia de o perioadă suplimentară de cinci ani, cu condiţia să se ia măsurile necesare pentru ca, până în 2025, respectiv 2030, rata de pregătire pentru reutilizare şi reciclarea de.ş municipale să crească la minimum 50% şi 60% din greutate”, se mai  precizează în documentul publicat pe site-ul ministerului de resort.

De asemenea, pregătirea pentru reutilizare şi reciclarea a 65% din greutatea tuturor deşeurilor de ambalaje până în 2025 şi minimum 75% până în 2030, cu o ţintă intermediară de 65% în anul 2025.

În anul 2015, România a înregistrat cea mai mare rată de depozitare a deşeurilor din UE, mai exact 72%, cu mult peste media UE de 25,6%.

România are o Strategie Naţională de Gestionare a Deşeurilor (SNGD), revizuită în anul 2013 şi aprobată prin HG 870/2013, prin care se stabilesc politica şi obiectivele strategice ale ţării în domeniul gestionării deşeurilor pentru perioada 2014-2020.

România trebuia să finalizeze Planul Naţional de Gestiune a Deşeurilor (PNGD) până la 31 decembrie 2016, aceasta fiind o condiţionalitate ex-ante asumată de către autorităţi printr-un acord semnat cu Uniunea Europeană, pentru a beneficia de fazarea mai multor proiecte cuprinse în exerciţiul financiar anterior.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *