Acasă » Termo » Minerii din Valea Jiului strâng semnături pentru grevă generală

Minerii din Valea Jiului strâng semnături pentru grevă generală

27 iulie 2016
Minerit
energynomics

Minerii din Valea Jiului strâng semnături pentru grevă generală, declară Vasile Păduraru, lider sindical de la Mina Lonea, citat de presa locală.

Greva ar putea fi declanșată în câteva zile, iar Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara va fi notificat imediat după ce semnăturile necesare pentru declanșarea grevei generale vor fi strânse. „Singura rezolvare este intrarea în greva generală, că altfel nu se mai poate cu actuala conducere a CEH, şi nici cu cei din Minister” a mai spus Păduraru.

Complexul Energetic Hunedoara este în insolvenţă, iar Guvernul a decis restructurarea a 840 de locuri de muncă, începând cu 1 octombrie 2016, într-o singură etapă. Guvernul vrea ca CE Hunedoara să rămână cu 6.260 de salariaţi, la termocentralele Paroşeni şi Mintia şi la minele de cărbune Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan. Planul de restructurare prezentat în aprilie de ministerul Energiei are în vedere păstrarea a două mine (Vulcan şi Livezeni), împreună cu câte un grup din centralele Paroşeni şi Mintia. Ministerul va prezenta planul şi Comisiei Europene, care trebuie să îl aprobe, fiind incluse şi ajutoare de stat, a căror destinaţie este menţinerea mineritului pentru securitatea alimentării cu energie, nu din prismă socială.

„Angajatorul ne spune că trebuie să pună în practică urgent acest program de restructurare, dar noi nu putem fi de acord cu el, având în vedere că este un program haotic, făcut pe genunchi”, a mai declarat Vasile Păduraru, citat de presa locală.

În 2015, CE Hunedoara a avut o cifră de afaceri de 525 de milioane de lei, în scădere cu 20% faţă de 2014 şi o pierdere de 1,66 miliarde de lei, de aproape cinci ori mai mare decât în 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.