Acasă » Interes general » Membrii VLER lansează ideea programului „TI.nerg”, dedicat tinerilor experţi în energie

Membrii VLER lansează ideea programului „TI.nerg”, dedicat tinerilor experţi în energie

energynomics

„Noi, tinerii energeticieni, suntem martorii schimbării paradigmei energetice, cu accent pe dezvoltarea tehnolgiilor inovative și inteligente din industria energiei și vom accepta schimbarea, considerând că putem contribui la realizările viitorului prin schimbarea prezentului și prin păstrarea unui trecut memorabil.” Acesta este începutul solemn al mesajului transmis de către tinerii energeticieni membri ai programului VLER, din cadrul CNR-CME, cu ocazia forumului regional FOREN 2016, desfăşurat recent la Costineşti.

În cadrul FOREN 2016, membrii VLER au organizat workshopul internațional „Tinerii energeticieni și provocările de mâine”, prilej cu care au fost dezbatute patru dintre temele centrale ale momentului în industria energetică.

1. Geopolitica surselor de energie

Tinerii VLER consideră că acceptanța socială, voința politică, fezabilitatea economică, sustenabilitatea energetică și impactul asupra mediului sunt premisele adoptării noilor tehnologii. Acestea, împreună cu politicile globale, regionale și naționale joacă un rol crucial în definirea viitorului mix energetic și a structurii pieței de electricitate pentru consolidarea sa la nivel regional, beneficiind de poziția geostrategică a României – centru al securității energetice și țară de tranzit.

La nivel european, rețelele interconectate ar putea reprezenta cadrul de îndeplinire a acestor patru condiții. Considerând strânsa legătură dintre ele ca fezabilitate economică, „o primă etapă ar fi estimarea beneficiilor nete pentru Europa a unei Uniuni Energetice Europene, pe baza unui set complet de sisteme de transport de energie electrică și gaze naturale la nivel european”. (Dieter Helm).

2. Digitalizarea energiei

Digitalizarea energiei este un proces inevitabil spre care tind dezvoltările tehnologiei viitorului și care oferă beneficii uriașe: accesul facil la informație și eficiența utilizării acesteia, eficientizarea funcționării infrastructurilor deja existente, a dezvoltării celor noi şi îmbunătățirea serviciilor oferite utilizatorilor. În același timp, digitalizarea implică și noi provocări, în special în ceea ce priveşte educarea și creșterea conștientizării publicului cu privire la utilizarea eficientă a energiei în toate mediile sociale și la toate categoriile de vârstă. Alături de acestea, alte provocări sunt acceptarea și reducerea vechilor precum și a noilor riscuri de securitate cibernetică, adaptarea politicilor instituționale și a mentalităților. „Noi, tinerii VLER ne asumăm provocările generate de digitalizarea energiei pentru relansarea economică și crearea de noi locuri de muncă”, precizează comunicatul de presă.

3. Utilizatorii activi de energie / Prosumers

Prosumerii pot răspunde provocărilor sectorului energetic prin programe corect definite și implementate, cu scopul de a echilibra cei trei piloni importanți ai trilemei energiei: securitatea energetică, echitatea energetică, sustenabilitatea mediului înconjurator. Utilizatorul activ se confruntă cu și resimte provocările generate de schimbările din piață, sprijină dezvoltarea technologiilor curate și trebuie să înțeleagă provocările pe care rețeaua electrică trebuie să le depăsească odată cu dezvoltarea acestora

De aceea, trebuie definită și încurajată viziunea în care utilizatorul activ beneficiează de tehnologii avansate și participă activ în piață, companiile de utilități înţelegând și răspunzând nevoilor sale, asigurându-le drepturile și garantându-le protecția datelor personale.

O asemenea abordare de tip win-win va aduce reale beneficii, eliminând posibilele frustrări care s-ar putea să apară de partea ambelor părți. „Considerăm ca prosumerii nu reprezintă problema, ci soluția – motor a tranziției spre o societate sustenabilă, cu o continuă creștere economică, responsabilă față de planetă și oameni.”, afirmă tinerii membri VLER.

4. Tinerii în energie – TI.nerg

Din dorinţa de a evita diferențele dintre generaţii şi de a armoniza generația tinerilor energeticieni cu generația seniorilor energiei, tinerii VLER au propus crearea unui program dedicat tinerilor, denumit „TI.nerg”. Scopul acestui program este ca tinerii să transmită seniorilor entuziasmul, ambiţia, dorinţa şi viziunea lor, iar specialiștii cu experiență să împărtăşească tinerilor cunoştinţele, experiența și expertiza acestora. Ca un prim pas, „Ti.nerg” își propune dezvoltarea, testarea şi optimizarea în domeniul energetic a unei platforme deschise care sa faciliteze organizarea de workshop-uri, dezbateri şi cursuri pe modelul Academiei Consiliului Mondial al Energie, început în Argentina şi extins în mai multe ţări din America de Sud şi Europa. Ne propunem ca această iniţiativă să se extindă şi spre alte sectoare din domeniul educaţiei, mediului, industriei, pentru ca împreună să creăm o comunitate bazată pe motto-ul „Împreună suntem mai buni!”

Tinerii experţi din cadrul VLER transmit întreaga gratitudine Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei pentru „sprijinul constant acordat activităților noastre și pentru posibilitatea de a fi participat la lucrarile FOREN 2016”.

Tinerii VLER care au participat la realizarea workshopului și la redactarea Declarației VLER la FOREN 2016 sunt: Ioana Gafton, George Constantin, Dorian Sidea, Claudiu Butacu, Alisa Manoloiu, Luminița Durău, Gabriela Sava, Liliana Simhas, Roxana Pigulea, Florian Mihalce, Emil Macovei, Mihai Vilt, Mihai Toader-Pasti.

Programul „Viitorii Lideri Energeticieni din România – VLER” este inițiat de Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) pentru se armoniza cu „Future Energy Leaders’ Programme (FEL-100)” al CME și are ca scop încurajarea tinerilor energeticieni români și promovarea ideilor lor pentru dezvoltarea unui nou leadership în domeniul energiei, capabil să contribuie la rezolvarea provocarilor privind viitorul sustenabil al energiei. Programul VLER din cadrul CNR-CME este condus de Elena Ratcu – manager și Lucian Toma, coordonator tehnic. Directorul general executiv al CNR-CME este Gheorghe Bălan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *