Acasă » Evenimente Trecute » Comunitatea energetică din România dezbate viitorul energiei la FOREN 2016

Comunitatea energetică din România dezbate viitorul energiei la FOREN 2016

12 iunie 2016
Evenimente Trecute
energynomics

Omenirea se înscrie într-o nouă eră, cea a tranziţiei către un nou tip de dezvoltare în care energia este elementul cheie, cu energia electrică în prim plan. Este constatarea primară şi punctul de pornire al dezbaterilor din cadrul FOREN 2016, un eveniment organizat de CNR-CME la care participă peste 500 de participanţi şi s-au încris pe lista vorbitorilor peste 200 de experţi şi decidenţi economici și politici din România și țările din centrul și sud-estul Europei.

Ce-a de 13-a ediţie a FOREN a fost deschisă de către preşedintele CNR-CME Iulian Iancu, care a apreciat că „viitorul aparţine energiei electrice, iar soluţia va fi dată de o nouă revoluţie tehnologică şi digitală”.

La rândul său, ministrul Energiei Victor Grigorescu a subliniat că pentru România este important să adopte o abordare plină de încredere, care să permită noi construcţii pe baza avantajelor şi reuşitelor din sistemul energetic naţional. „România are astăzi unul dintre cele mai importante sisteme energetice din regiune. Sistemul energetic românesc este puternic, solid, iar situaţia lui se îmbunătăţeşte. Chiar dacă există zone de tensiune sau zone care supuse unor transformări, tensiunile nu sunt decât un simptom a unui proces de revigorare, de eficientizare, de îmbunătăţire”. Ministrul şi-a susţinut mesajul de încredere referindu-se la trei exemple concrete:

  • obţinerea finanţării europene pentru proiectul BRUA, de către Transgaz
  • finalizarea conexiunii România-Bulgaria, până la finalul acestui an
  • apropiata ieşire din insolvenţă a Hidroelectrica, ca o companie mult eficientizată, urmată rapid de vânzarea unui pachet de acţiuni pe pieţele de capital internaţionale

Ministrul s-a referit şi la finalizarea strategiei energetice naţionale, insistând asupra faptului că „forţa acestei strategii va fi dată de asumarea ideilor care o compun de către toţi experţii din energetica românească”.

De altfel, răspunzând unei întrebări lansate de către energynomics.ro, preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor Iulian Iancu a apreciat că există premisele pentru o amplă asumare politică în Parlament a noii strategii energetice naţionale. „Este nevoie ca strategia conturată de acest Guvern să fie asumată politic printr-o lege organică astfel încât o viitoare eventuală modificare a acesteia să poată fi adoptată doar cu o majoritate de 75% în Parlament”, a explicat Iancu.

Iuliana Andronache, director executiv Electrica SA şi-a exprimat încrederea că Forumul va crea valoare şi va spori nivelul de ambiţie în planul dezbaterilor naţionale şi regionale, „astfel încât să fie o platformă onestă pentru schimbul de lecţii bine învăţate şi bune practici”.

Într-un discurs plin de emoţie, Cristian Hera, vicepreşedinte al Academiei Române, a subliniat faptul că rezervele Terrei de a susţine o dezvoltare sustenabilă sunt într-o fază avansată de epuizare. „Progresul tehnic şi gradul de civilizaţie al unei naţiuni îl reprezintă consumul de energie” a spus Cristian Hera.

În intervenţia domniei sale, Elena Nekhaev, director de programe în cadrul Consiliului Mondial al Energiei, s-a referit la dificultatea de a anticipa evoluţiile esenţiale în domeniul energetic şi a oferit câteva exemple de eşecuri majore în prognozele unor dintre cei mai reputaţi experţi în energie la nivel global. Ca urmare, îndemnul lansat de Elena Nekhaev a fost: „Păstraţi deschise toate opțiunile energetice. Avem nevoie de fiecare dintre acestea: nuclear, regenerabile, cărbune, gaze naturale, petrol. Toate sunt necesare pentru a satisface cererea tot mai mare a populației la nivel mondial. Toate tehnologiile au potențialul de a fi îmbunătățite în ceea ce privește performanța și, de asemenea, în ceea ce priveşte eficiența”.

Jyri Ylkanen, din partea directoratului pentru energie din cadrul Comisiei Europene, a oferit o perspectivă mai largă asupra tematicii asumate pentru această ediţie a FOREN: energie sigură şi sustenabilă la nivel regional. Jyri Ylkanen a prezentat în detaliu sensul şi obiectivele celor cinci piloni ai viitoarei Uniuni Energetice europene:

  1. siguranţa în aprovizionare
  2. piața unică energetică
  3. eficiența energetică
  4. reducerea emisiilor de CO2
  5. cercetarea și inovarea în domeniul energiei

FOREN 2016, Forumul Regional al Energiei din regiunea Central-Est Europeană, este organizat de Asociația Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei, în perioada 12-16 iunie, la Costinești. În cadrul Forumului sunt incluse 11 evenimente principale: Ziua Regională a Energiei, două Keynote Addresses, conferința Trilema Energiei, patru mese rotunde, trei ateliere, precum și o expoziţie în care firme din țară și din străinătate îşi prezintă ultimele noutăţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *