Acasă » Petrol și Gaze » Mehren, Wintershall: Polonia nu a reușit să oprească Nord Stream 2

Mehren, Wintershall: Polonia nu a reușit să oprească Nord Stream 2

13 aprilie 2017
Consumatori
energynomics

Polonia a eșuat în încercările sale de a sta în calea proiectului conductei de gaz Nord Stream 2, a declarat Mario Mehren, CEO-ul celei mai mari companii de petrol și gaze naturale din Germania, Wintershall, într-un interviu citat de Sputniknews.

„În primul rând, noi și partenerii noștri occidentali lucrăm la asigurarea sprijinului financiar pentru Nord Stream 2. În al doilea rând, operatorul implementează proiectul pas cu pas. Acesta a comandat deja conductele și este gata să înceapă să lucreze. Tot ce au reușit polonezii să facă a fost să transforme un proiect european într-unul cu un singur partener, rus, care a rămas să achite nota“, a declarat Merhen ziarului german Handelsblatt.

El a adăugat că, în timpul lucrărilor la Nord Stream 1, Varșovia se temea că o conductă de gaz pe sub Marea Baltică, ocolind Polonia, ar putea face țara vulnerabilă la „șantajul rusesc.“

„Polonia și Ucraina se tem că veniturile lor de tranzit ar putea descrește, dar acest lucru nu ar trebui să ne preocupe pentru că acum avem modul cel mai direct și economic de pompare a gazelor din Siberia către consumatori în nord-vestul Europei. Transportul gazelor naturale nu este o investiție în bugetul țărilor terțe părți“, a subliniat Mehren.

Polonia este cel mai puternic adversar al Nord Stream 2. Anul trecut a avertizat că va bloca proiectul, deoarece ar putea face Europa mai dependentă de gazul rusesc.

Prin urmare, cei cinci parteneri din Europa de Vest – Engie, OMV, Shell, Uniper și Wintershall – a trebuit să se retragă din proiect, forțând astfel Gazprom să finanțeze proiectul pe cont propriu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *