Acasă » Petrol și Gaze » Măsura SUA de a renunța la transparență ar putea afecta trusturile petroliere europene și canadiene

Măsura SUA de a renunța la transparență ar putea afecta trusturile petroliere europene și canadiene

6 februarie 2017
Interes general
energynomics

Companiile petroliere canadiene și europene s-ar putea găsi într-un dezavantaj competitiv față de rivalii lor americani, în cazul în care legislativul SUA va decide renunțarea la cerințele de transparență stricte ale industriei, așa cum este așteptat, conform unor directori de companii, experți juridici și grupuri comerciale.

Senatul SUA este gata să răstoarne așa-numita „regulă de extracție a resurselor”, un regulament care cere companiilor din domeniul resurslor naturale din SUA să dezvăluie taxele și alte plăți efectuate către guverne străine.

Regulamentul se numără printre cele câteva norme date în ultimele luni ale președinției lui Barack Obama, pe care parlamentarii republicani – care controlează acum Congresul – le vizează ca fiind excesiv de împovărătoare și rele pentru economia SUA. Democrații nu dispun de nici o modalitate de a păstra legea în vigoare, iar republicanii au nevoie doar de o majoritate simplă pentru a elimina-o, potrivit Reuters.

Eliminarea acestui regulamentul, care ar putea intra în vigoare anul viitor, ar menține în companiile canadiene și europene standardele de raportare cele mai stricte din lume pentru plățile către guverne străine – iar giganții din SUA, precum Exxon Mobil Corp și Chevron Corp, ar obtine o derogare.

Atât în Canada, cât și Europa sunt cerute detalii cu privire la negocierea contractelor și termenii unor oferte, pentru a avea acces la rezerve și resurse. Astfel de informații ar putea dezvălui concurenților și alți parametri, pe care multe companii îi consideră esențiali în negocieri, spun observatorii.

„Categoric ar putea pune probleme Canadei, , deoarece avem reguli destul de stricte, atât pe plan intern, cât și internațional, cu privire la modul funcționează companiile noastre”, a declarat Mark Salkeld, director executiv al Asociației Petroliștilor din Canada.

Companie europeană petrolieră Royal Dutch Shell a declarat, între timp, că o schimbare a politicii SUA ar merge împotriva tendinței globale mai largi spre transparență într-o industrie eminamente netransparentă.

„Tendința actuală a pieței, de acces la informații, de aducere a unor informații din țări terțe în spațiul nostru tot timpul, va trebui respectată. Nu cred că vreun sistem politic poate schimba asta”, spune CEO-ul Shell, Ben van Beurden.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *