Acasă » Electricitate » Marii consumatori salută decizia Guvernului privind compensarea directă pentru prețul energiei

Marii consumatori salută decizia Guvernului privind compensarea directă pentru prețul energiei

23 ianuarie 2020
Electricitate
Energynomics

Asociația Marilor Consumatori de Energie din România (ABIEC) a luat act de faptul că Guvernul României a instituit o schema de ajutor de stat, bazată pe Ghidul European ETS, în vigoare din anul 2012 și aplicat deja în 12 state europene, care prevede acordarea de compensări pentru emisiile indirecte de dioxid de carbon, incluse în prețul energiei, pentru agenții economici din diverse domenii de activitate. Compensările au rolul de a contracara efectul devastator al prețului energiei, puternic afectat de creșterea prețului certificatelor de carbon și de a reduce riscul de relocare a unor industrii strategice pentru Uniunea Europeană, iar fondurile pentru compensarea propriu-zisă provin din veniturile obținute în urma licitării certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României, nefiind suportate de restul consumatorilor din România.

„Pentru companiile reunite în cadrul ABIEC, actul normativ reprezintă un act reparator și totodată o binevenită gură de oxigen, fără de care locurile de muncă ale salariaților acestor companii și ale salariaților colaboratorilor lor ar fi fost amenințate“, a declarat Marian Năstase, președintele ABIEC.

„Companiile din ABIEC se numără printre cei mai importanți și cei mai disciplinați contribuabili la bugetul de stat, și sperăm că sprijinul astfel acordat va fi implementat cât mai rapid, pentru ca eforturile și acțiunile Guvernului României să aibă eficiența dorită. Calendarul rapid de aprobare a schemei de ajutor îndreptățește Asociația Marilor Consumatori de Energie din România să fie optimistă cu privire la parcurgerea cât mai rapidă a pașilor necesari pentru implementarea ei în totalitate. Acest lucru ne va ajuta să rămânem competitivi pe piețele globale și să păstrăm locurile de muncă ale salariaților noștri”.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.