Acasă » Electricitate » MADR: Schemă de finanțare a producției de energie regenerabilă pentru sectorul agricol și alimentar

MADR: Schemă de finanțare a producției de energie regenerabilă pentru sectorul agricol și alimentar

25 mai 2023
Electricitate
energynomics

La data de 12 mai 2023, a fost publicat Ordinul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 70/2023 prin care se instituie o nouă schemă de ajutor de stat, finanțată din Fondul pentru Modernizare, cu un buget total de 500 milioane euro care se va implementa în perioada 2023-2028, conform EY.

În baza acestei scheme, se vor lansa mai multe apeluri de proiecte, cu un buget mediu anual de 150 milioane euro, cu scopul de a finanța noi capacități de producție a energiei solare și eoliene, dar și a capacităților de stocare a energiei produse de aceste instalații.

Beneficiari eligibili sunt companiile care desfășoară activități în baza claselor CAEN 01 – Agricultură, vânătoare și servicii conexe, 10 – Industria alimentară și 11 – Fabricarea băuturilor. Aceștia trebuie să consume minim 70% din energia produsă de noile instalații.

Până la 1 milion de euro/MW pentru proiecte solare

Valoarea maximă a finanțării nerambursabile variază în funcție de tehnologie și puterea instalată, plafonul fiind de 1.000.000 euro/MW pentru centrale fotovoltaice de maxim 1 MW, și 500.000 euro/MW pentru centrale fotovoltaice cu putere mai mare de 1 MW. Pentru energie eoliană, plafoanele sunt cu 40% mai mari pe fiecare dintre cele două segmente de putere.

Principalul criteriu pentru departajarea proiectelor va fi valoarea grantului solicitat, acordându-se cel mai mare scor proiectelor care solicită cel mai mic grant per MW. Acest criteriu va cântări 70% din punctajul total. Celelalte criterii vor fi definite în Ghidul solicitantului, care urmează să fie publicat de Ministerul Agriculturii. Deocamdată, nu a fost anunțat un calendar pentru lansarea primului apel, însă în ordinul aprobat se menționează că derularea și implementarea schemei va începe după aprobarea finanțării acesteia de către Banca Europeană de Investiții, au mai spus oficialii EY.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *