Acasă » Interes general » M&A: Piața românească a înregistrat 241 de tranzacții, estimate la 7 mld. USD în 2023

M&A: Piața românească a înregistrat 241 de tranzacții, estimate la 7 mld. USD în 2023

22 ianuarie 2024
Interes general
energynomics

Piața românească de fuziuni şi achiziții (M&A) a înregistrat 241 de tranzacții în 2023, cu o valoare totală estimată de 7,1 miliarde de dolari, în creştere cu 6,1% față de valoarea estimată în 2022, de 6,6 miliarde dolari, şi marcând o reducere de 6,2% ca număr de tranzacții față de anul precedent, conform unui studiu al EY România.

La nivel global, în 2023, activitatea de fuziuni şi achiziții şi-a continuat traiectoria descendentă, prelungind declinul observat în 2022 şi marcând un minimum al ultimilor 10 ani în ceea ce priveşte valoarea totală a tranzacțiilor. Această tendință a fost cauzată de factori precum creşterea costurilor de finanțare, intensificarea tensiunilor geopolitice, încetinirea generală a activității economice şi accentuarea restricțiilor de reglementare.

Compania de consultanță menționează că multiplele perturbări au dus la scăderea valorii pieței globale de fuziuni şi achiziții cu 13% de la an la an, în timp ce activitatea de fuziuni şi achiziții din Europa s-a redus cu 19%. În acest context, activitatea de fuziuni şi achiziții din România în 2023, asemenea anului 2022, a continuat să sfideze atât tendințele globale, cât şi pe cele regionale, remarcându-se încă o dată prin performanțele sale.

Investitorii strategici şi-au menținut rolul predominant în piața locală de fuziuni şi achiziții, reprezentând 88% din volumul tranzacțiilor în 2023. Tranzacțiile domestice au înregistrat o creştere marginală ca număr, până la 119 (comparativ cu 116 în 2022), în timp ce volumul tranzacțiilor realizate de investitorii străini (inbound) a scăzut cu 13,9% de la an la an, până la un total de 105. Cu toate că numărul de tranzacții outbound (unde investitorul provine din această regiune, iar compania țintă din afara ei, n.r.) a scăzut la 11, față de 14 în 2022, acesta rămâne puternic din perspectivă istorică şi reflectă apetitul sporit al investitorilor români de a realiza tranzacții transfrontaliere, precizează sursa citată.

„Într-un mediu de piață dificil la nivel regional, activitatea M&A din România şi-a continuat dinamica pozitivă şi a depăşit performanța piețelor dezvoltate şi în 2023. Numărul de tranzacții domestice a rămas ridicat, reprezentând aproape jumătate din volumul total şi reflectând fundamentele solide ale pieței locale. Încrederea investitorilor în piața românească este evidențiată şi de anunțul a două mega-tranzacții – Profi Rom Food şi Enel România, care au contribuit semnificativ la valoarea totală a tranzacțiilor din 2023. Având în vedere că atât vânzătorii, cât şi cumpărătorii au acum o înțelegere mai clară asupra viitorului, în special în ceea ce priveşte evoluția inflației şi normalizarea politicii monetare, anticipăm că anul 2024 va aduce din nou o dinamică pozitivă pentru piața românească de M&A. Aceasta va fi susținută de o revenire a cererii din partea investitorilor care au aşteptat să vadă evoluția pieței şi de nivelurile record de capital de investit de care dispun fondurile de private equity”, a declarat Iulia Bratu, Head of Lead Advisory, EY România.

Sectoarele cele mai active în ceea ce priveşte volumul tranzacțiilor au fost cele de imobiliare, ospitalitate şi construcții (17% din numărul de tranzacții) şi produsele de consum şi retail (15,4%), urmate de tehnologie (12,4%) şi energie & utilități (12%). În comparație cu 2022, numărul de tranzacții din sectoarele de imobiliare, ospitalitate şi construcții a scăzut cu 16,3% în 2023, din cauza creşterii susținute a costurilor de finanțare, dar a depăşit totuşi tehnologia ca sector principal, indicând astfel reziliența segmentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *