Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Lukoil vinde benzinăriile din Ucraina

Lukoil vinde benzinăriile din Ucraina

1 august 2014
Consumatori
energynomics

Lukoil, al doilea cel mai mare producător de petrol din Rusia, a anunţat că a convenit cu societatea austriacă AMIC Energy Management GmbH asupra vânzării în proporţie de 100% a activelor Lukoil-Ukraina, care deţine 240 de benzinării şi şase spaţii de depozitare de petrol pe teritoriul statului ucrainean, pentru a ‘optimiza structura activelor’, relatează agenţiile Reuters şi Ria Novosti, citate de Agerpres.

Negocierile ar fi fost iniţiate de firma austriacă, care a manifestat interes faţă de activele companiei ruse în Ucraina. Vicepreşedintele Lukoil, Vadim Vorobiev, a estimat că vânzarea benzinăriilor din Ucraina companiei austriece AMIC va permite ‘optimizarea structurii activelor şi a sistemului de gestionare a reţelei de distribuţie în Europa de Est’.

La ora actuală, părţile se pregătesc să semneze un contract de vânzare-cumpărare. Aspectele financiare ale tranzacţiei nu sunt făcute publice.

Lukoil-Ukraina figurează printre cei cinci lideri pe piaţa de combustibil în Ucraina după numărul de staţii şi volumul vânzărilor cu amănuntul a produselor petroliere. Compania planifica investiţii de cel puţin 141 milioane de dolari în activele sale în Ucraina în perioada 2014-2019, însă de când a început conflictul în estul Ucrainei compania rusă s-a aflat sub presiunea forţelor politice radicale locale.

Potrivit Ria Novosti, combatanţi ucraineni din organizaţia radicală ‘Pravâi Sektor’ au blocat zilele trecute mai multe benzinării ale Lukoil din regiunea Ivano-Frankivsk, cerând companiei ruse să aloce 2-3 tone de benzină lunar (aproximativ o sută de litri pe zi) pentru nevoile armatei ucrainene, angajată în prezent într-o operaţiune specială împotriva insurecţiei proruse în estul ţării.

Aceste acţiuni de presiune faţă de Lukoil-Ukraina sunt menţionate într-un raport al misiunii OSCE în Ucraina, dat publicităţii anterior, potrivit agenţiei citate de presă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *