Acasă » Electricitate » Lockheed Martin ar putea deschide o fabrică de baterii GridStar Flow în România

Lockheed Martin ar putea deschide o fabrică de baterii GridStar Flow în România

12 februarie 2024
Electricitate
energynomics

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat, cu ocazia vizitei în Statele Unite ale Americii, o scrisoare de intenție cu Lockheed Martin, acesta fiind un prim pas pentru dezvoltarea tehnologiei de producție a bateriilor GridStar Flow (baterie de flux redox) în România.

„Cu prilejul vizitei de lucru în Statele Unite ale Americii, am semnat la Boston o scrisoare de intenție cu Lockheed Martin, companie americană de top în domeniile aerospațial, militar şi energetic. Este un prim pas pentru dezvoltarea tehnologiei de producție a bateriilor în România. Şi nu orice fel de baterii, ci bateriile de ultimă generație produse de Lockheed Martin, GridStar Flow (baterie de flux redox), o soluție inovatoare de stocare a energiei la scară largă pentru aplicații utilitare, comerciale, industriale şi militare. Este o tehnologie rentabilă şi eficientă pe termen lung, cu o durată de viață operațională de 20 de ani şi care, foarte important, nu depinde de materii prime critice şi este prietenoasă cu mediul”, a scris ministrul, duminică, pe pagina sa de Facebook.

Burduja a subliniat că firma americană caută să stabilească parteneriate strategice pentru a dezvolta capacități de producție GridStar Flow pe piețele din întreaga lume.

„Au ales să exploreze România datorită poziției strategice, a capacității de producție, a competențelor inginerilor noştri, dar mai ales pentru că avem potențialul de a deveni lider european în domeniul securității energetice şi al stocării energiei pe termen lung. Toate acestea înseamnă locuri de muncă bine plătite, prestigiu şi exporturi de valoare adăugată mare pentru România. Am vazut cu ochii noştri o asemenea capacitate de stocare în baterii lângă Boston. Funcționează perfect, la standardele Lockheed Martin. Putem astfel dezvolta în țara noastră o unitate de producție care va deveni un furnizor unic de flux GridStar în Uniunea Europeană şi în regiune. Stocarea în baterii este tot mai importantă pentru sistemul energetic național, în contextul creşterii ponderii de producție intermitentă a energiei din surse regenerabile”, a explicat ministrul Energiei.

El a reamintit că încă din perioada fostului său mandat de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării a colaborat cu Lockheed Martin, compania americană începând atunci un parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj Napoca pentru dezvoltarea soluțiilor bazate pe inteligență artificială.

„Este al doilea centru de cercetare-dezvoltare al Lockheed Martin din întreaga lume, după laboratorul din Australia”, a scris Sebastian Burduja pe rețeaua de socializare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *