Acasă » Petrol și Gaze » Livrările de țiței ale Rusiei, la cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni

Livrările de țiței ale Rusiei, la cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni

20 septembrie 2023
Import-Export
energynomics

Moscova trimite cantități masive de țiței pe piață, chiar dacă a anunțat că va prelungi decizia sa voluntară de a reduce exporturile de petrol până la finalul anului, alături de partenerul din OPEC+, Arabia Saudită, transmite Bloomberg.

Conform datelor analizate de Bloomberg, fluxurile de țiței rusesc exportate pe mare sunt la cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni.

În perioada 17 august – 17 septembrie, media națională a livrărilor a urcat la 3,34 milioane de barili pe zi (bpd), o creştere de aproximativ 465.000 bpd față de precedentele patru săptămâni, avansul fiind înregistrat în special în porturile de la Marea Baltică şi Marea Neagră.

Unele creşteri ale exporturilor de țiței rusesc erau de aşteptat, conform Agerpres.

Rusia va prelungi decizia sa voluntară de a reduce exporturile de petrol cu 300.000 de barili pe zi (bpd) până la finalul anului, „pentru a menține stabilitatea şi echilibrul” pe piața petrolului, a anunțat recent vicepremierul Alexander Novak.

Rusia, al doilea exportator global de petrol, şi-a redus producția şi exporturile împreună cu Arabia Saudită, pe lângă actualele reduceri în aprovizionare decise de grupul OPEC+ (compus din Organizația Statelor Exportatoare de Petrol şi alți mari producători mondiali de țiței).

Dar calculele arată că livrările Rusiei au crescut mai mult de două ori față de cât era prevăzut conform declarației lui Novak.

Majorarea exporturilor vine pe fondul prețului ridicat al țițeiului, în urma cererii robuste şi a reducerilor decise de grupul OPEC+, şi în special de Arabia Saudită, care s-a angajat să să mențină producția sub nivelul de nouă milioane de barili pe zi până la finalul anului, cea mai redusă țintă de producție din 2011, excluzând pandemia.

Luna aceasta, cotația țițeiului Brent a depăşit 90 dolari per baril, pentru prima dată în acest an, după ce Arabia Saudită şi Rusia au anunțat o reducere combinată a producției cu 1,3 milioane de barili pe zi (bpd) până la finalul lui 2023. Acum, cotația țițeiului Brent se situează la aproximativ 95 dolari per baril, în timp ce cotația țițeiului rusesc Urals este peste plafonul de preț de 60 de dolari pentru un baril de țiței, impus de G7 (grupul statelor puternic industrializate).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *