Acasă » Petrol și Gaze » Liberalizarea gazelor are loc doar pentru firme, populația nu va resimți nimic

Liberalizarea gazelor are loc doar pentru firme, populația nu va resimți nimic

29 martie 2017
Consumatori
Bogdan Tudorache

Tariful final al gazelor pentru populație va putea crește într-un interval de variație de maximum 5% în următorul an ”gazier”, care începe la 1 aprilie, printr-o așa-zisă ”liberalizare”. Prețul de referință (de producție) pentru gaze va fi redus de la 72 de lei per MWh, la 60 de lei, fiind important pentru producătorii locali și furnizorii de energie, precum şi în calculul anumitor taxe și impozite.

Operatorii și furnizorii nu vor putea crește în decursul unui an calendaristic (aprilie 2017-aprilie 2018) prețul final al gazelor cu mai mult de cinci procente, susține Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energie (ANRE).

Astfel, prețurile s-ar putea majora, după ”liberalizarea” de sâmbătă, 1 aprilie, cu un maximum de 1-2% până la finalul anului curent și probabil cu un maximum de 3% în 2018, iar populația nu va resimți vreo creștere semnificativă de tarif, beneficiind în continuare de preț reglementat, a explicat Havrileț.

Deși tariful de referință va fi scăzut, operatorii din România nu vor suferi, ci își vor modifica unele structuri de costuri și investiții, fără a afecta cu mai mult de cinci procente tarifele finale. Dacă acest procent va fi depășit, ANRE va interveni în piață.

“ANRE va continua să fixeze prețul final pentru consumatorii casnici de gaze. Prețul va fi stabilit anual, urmând ca eventualele diferențe să fie recuperate anul următor”, a mai spus  Havrileț.

El a arătat că, în următoarele zile, până la sfârșitul săptămânii, ANRE va emite un ordin în care va aproba un preț final reglementat pe care furnizorii pentru piața reglementată vor trebui să îl respecte.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *