Acasă » Evenimente Trecute » Evenimente Trecute Recomandate » Liberalizarea crește prețul gazelor numai puțin. Deocamdată.

Liberalizarea crește prețul gazelor numai puțin. Deocamdată.

25 iulie 2013
Evenimente externe
energynomics

După trei etape de liberalizare a prețurilor la gaze naturale, impactul suportat de consumatorii industriali este de circa 8% și nu va depăși 10%, până la sfârșitul anului. Calculele oficialilor de la ANRE arată că scumpirea apărută odată cu implementara calendarului de liberalizare este la jumătate față de cea anticipată inițial. Motivul principal este reducerea consumului, care a permis scăderea micșorarea cantităților de gaze naturale importate la costuri ridicate.

De la 1 noiembrie, prețul gazelor naturale va crește cu încă 2%, pentru sectorul non-casnic, a precizat președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Nicolae Havrileț, prezent la conferința „Liberalizarea prețurilor și impactul asupra pieței de energie și a consumatorilor”. Organizat de Media Consulting Grup, evenimentul s-a desfășurat joi, 25 iulie, la Hotel Intercontinental, din București.

Electricitate mai ieftină cu 10%, la finalul anului

În discuția despre prețurile la energie, în contextul liberalizării, ministrul delegat pentru Energie Constantin Niță a precizat că rolul pe care și-l asumă autoritățile române este să se asigure că energia este produsă la costuri mici, lăsând piața să regleze prețul final, către consumatori. Prima parte a calendarului de liberalizare a consemnat două tendințe pozitive:
– reducerea puternică a prețurilor pe piața pentru ziua următoare de la 230 de lei pe MW, în 2012, la 130 de lei pe MW, în acest an
– creșterea volumelor de energie tranzacționate la OPCOM, pe bursa de profil.

Sunt evoluții conjuncturale, datorate în principal reducerii puternice a consumului de energie. În același timp, producția din acest an include contribuții importante din partea Petrom și a companiilor din regenerabile, precum și din partea Hidroelectrica, beneficiara unui an hidrologic bun. Problema principală rămâne în opinia ministrului Niță, nivelul foarte ridicat de adaos al taxelor și contribuțiilor care se adugă costului de producție și duce prețul final la cote greu de suportat de companii și populație. Oricum, până la finalul anului, electricitatea se va mai ieftini cu circa 5%, după o reducere a prețurilor de 4,75% în primele șase luni.

Definirea consumatorului vulnerabil mai întârzie…

Autoritățile caută încă formula pentru a sprijini consumatorii care s-ar putea confrunta cu dificultăți în plata facturilor la energie (electricitate sau gaze). Sumele adunate din suprataxarea veniturilor excepționale obținute de companii în urma liberalizării vor fi folosite de către Guvern pentru plata directă către furnizori – începând din luna decembrie – a sumelor de care vor fi scutiți consumatorii vulnerabili. Principiul enunțat de ministrul Niță sugerează că un criteriu pentru identificarea consumatorilor vulnerabili va fi volumul de electricitate și de gaze consumat: cine consumă mai puțin se prezumă a fi mai nevoiaș, „cine consumă mult, probabil că își permite să achite factura”.

… la fel schema de sprijin pentru marii consumatori

Pentru companiile ale căror afaceri depind în mod substanțial de costul energiei (industria siderurgică, industria cimentului, industria petrochimică) Guvernul pregătește o schemă de sprijin. Se caută un model deja implementat în Europa, pentru care un acord obligatoriu din partea Comisiei Europene ar putea fi mai ușor de obținut, măcar pe o perioadă limitată. Constantin Niță s-a referit la metoda utilizată în Franța, unde marii consumatori beneficiază de un un coș de energie alcătuit 90% din energie nucleară și numai 10% din energie obținută din alte tipuri de resurse. „Nu cred că greșim foarte mult dacă vrem să susținem marile companii producătoare din România”, a explicat ministrul.
Chiar cu susținerea Executivului, companiile mai au de așteptat. Dacă modificările la legea energiei regenerabile au intrat în vigoare fără notificarea Comisiei Europene, introducerea unei noi scheme de sprijin e condiționată de un asemenea acord. Ceea ce ia timp.

Etichete: