Acasă » Regenerabile » Biomasă » Legea certificatelor verzi, pe ordinea de zi ca ”urgență” a Parlamentului

Legea certificatelor verzi, pe ordinea de zi ca ”urgență” a Parlamentului

5 februarie 2014
Biomasă
Bogdan Tudorache

###author###

În urma respingerii de către președintele Traian Băsescu a proiectului de lege prin care se reduce drastic schema-suport de subvenționare a energiei regenerabile prin intermediul certificatelor verzi, legea s-a reântors în Parlament, cu ”prioritate zero”.

Numeroși oameni de afaceri din domeniul energiei verzi s-au plâns în primul rând de instabilitatea legislativă, care nu le permite să definitiveze actele necesare pentru co-finanțarea bancară a proiectelor în curs. În contextul reducerii subvențiilor la nivel european, investitorii sunt gata să accepte și rate mai mici ale randamentelor, însă trebuie să știe concret pe ce calcule ale IRR (internal rate of return) se pot baza în viitor. Iar băncile nu pot finanța proiecte în lipsa acestor cifre. Surse din industrie au declarat pentru energynomics.ro că se așteaptă la reducerea schemei de subvenții, însă ”IRR-ul va rămâne aproape de cel agreat de Comisia Europeană”.  În acest context, ”România rămâne o țară interesantă pentru investiții, deși va trebui să acceptăm un profit mai mic”, spun sursele citate.

Oamenii de afaceri se așteptau ca noua lege să fie votată până la finalul lunii ianuarie, iar parlamentarii susțin că se numără printre ”prioritățile zero” de pe ordinea de zi.

„Prioritatea zero este să revotăm cât mai repede toate legile trimise către reexaminare de preşedintele Traian Băsescu. Şi aici mă refer la legea parteneriatului public-privat, legea privind acordarea certificatelor verzi sau legea privind vânzarea terenurilor agricole“, a scris preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, pe site-ul personal.

„În această sesiune, Codul fiscal va fi prioritatea pentru că acolo va fi o dezbatere foarte lungă, pe fiecare articol în parte, şi va fi elementul cel mai greu din agendă“, a declarat pentru ZF deputatul liberal Gheorghe Dragomir, şeful Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor.

Numărul firmelor care activează în domeniul producerii de energie regenerabilă a crescut din 2009 până la finalul anului trecut de 18 ori, astfel că acum 559 de companii care fac electricitate din vânt, soare sau apă primesc subvenţii de la statul român, conform zf.ro.

Pe 31 decembrie, anul trecut, 559 de companii erau acreditate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru aplicarea siste­mu­lui de subvenţii prin certificate verzi, ingre­dientul principal care a dus la dez­voltarea acestui sec­tor în Ro­mânia. În sep­tem­brie 2013 erau 322 de astfel de companii, iar la finalul anului 2009 doar 31 de firme se ocupau cu producerea de energie  din vânt, soare, apă sau deşeuri lemnoase.

Totodată, volumul subvențiilor plătite în contul energiei regenerabile din 2013 s-a ridicat la  415,8 milioane de euro, cu 33,7% mai mult faţă de nivelul atins în 2012, de 310,8 milioane de euro, în pofida scăderii preţului certificatelor verzi cu 25%, conform datelor ANRE.

Anul trecut producătorii de energie regenerabilă au generat 6.100 GWh de energie, aproape dublu faţă de 2012. De asemenea, în 2013 au beneficiat de certificate verzi unităţi de producţie a energiei verzi cu o capacitate instalată de 4.349 MW, cu aproape 90% mai mult față de nivelul înregistrat în 2012, de 2.299 MW.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *