Acasă » Interes general » Laszlo Borbely: România va avea o nouă strategie pentru economia circulară

Laszlo Borbely: România va avea o nouă strategie pentru economia circulară

2 iulie 2021
Interes general
Gabriel Avăcăriței

Bogdan Tudorache

România nu stă bine la capitolul dezvoltare durabilă, fiind pe ultimele locuri la nivel european, însă peste o lună vor începe lucrările la o nouă strategie pentru economia circulară, a afirmat joi Laszlo Borbely, consilier de Stat la Cabinetul Prim-Ministrului şi coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului.

Potrivit acestuia, până la sfârşitul anului vom avea un plan de acţiune făcut de un consultant, pe fonduri europene.

„În ceea ce priveşte economia circulară, România trebuie să aibă o strategie, întrucât vorbim de un nou concept. Discuţia va începe într-o lună, vom veni cu un draft. De asemenea, decarbonizarea României este un lucru dificil. Hidrogenul este poate cel mai ambiţios proiect în discuţiile despre energie, iar România poate deveni lider regional, împreună cu sectorul eolian offshore. Nu stăm rău la energie verde, dar nu înseamnă că nu trebuie să facem mai mult”, a spus Borbely.

„Avem o strategie de dezvoltare durabilă a României din 2018, cu ţinte şi obiective 2020 şi 2030. Pe baza a 98 de indicatori am făcut o analiză. Nu stăm foarte bine. Dar vreau să vă spun că, de exemplu, Jeffrey Sachs (analist economic american – n.r.) şi echipa lui fac un dashboard în fiecare an despre cum performează 167 de state din lume pe dezvoltare durabilă. România este pe un onorant loc 39, suntem în apropierea Statelor Unite ale Americii, dar asta nu înseamnă că stăm bine. Sunt unele zone gri unde nu au date. Dacă ne uităm la Uniunea Europeană, din păcate, dacă luăm cele 17 obiective suntem ultimii sau aproape pe ultimul loc în ceea ce priveşte situaţia României”, a mai spus Borbely, citat de Agerpres.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al energynomics.ro din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare energynomics.ro: site-ul, revista, emisiunea TV și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *