Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Lansarea interconexiunii de gaze între România și Bulgaria, amânată până în septembrie

Lansarea interconexiunii de gaze între România și Bulgaria, amânată până în septembrie

23 iulie 2014
Consumatori
energynomics

Conducta de interconectare a rețelelor de gaze din România și Bulgaria, între orașele Giurgiu și Ruse, nu va fi operațională înainte de luna septembrie, au declarat surse apropiate de Bulgartransgaz pentru site-ul Econ.bg, transmite Novinite.

Lucrările la conducta de 25 de kilometri au început în 2012. Inițial, interconectorul trebuia să fie gata în 2013, apoi, lansarea lui s-a amânat pentru ianuarie 2014, iar termenul limită a fost iarăși extins din cauza dificultăților tehnice.

Surse apropiate de Bulgartransgaz au afirmat că cea mai recentă întârziere a fost cauzată de spargerea unei conducte care traversa fluviul Dunărea. Constructorii încearcă acum să extragă conducta din apă, fiind chemați și experți pentru a furniza asistență, conform Agerpres.

De asemenea, Bulgartransgaz intenționează să construiască o nouă conductă, pentru a majora capacitatea de transport. Ministrul bulgar al Economiei și Energiei, Dragomir Stoinev, afirma recent că un pas concret spre securitatea livrărilor este interconectarea sistemului de transport de gaze al Bulgariei cu cele ale țărilor vecine. Cel mai avansat proiect este cel cu România.

În ianuarie anul acesta, s-a ajuns la un acord pentru construirea unui interconector și între Bulgaria și Turcia. Potrivit ministrului, această conductă ar putea fi finalizată în 2016. Există asemenea proiecte și cu Grecia și Serbia.

Conducta Giurgiu-Ruse va avea o lungime totală de circa 25 kilometri, dintre care 15,4 kilometri pe teritoriul Bulgariei, 5,2 kilometri pe cel al României, iar 4,14 kilometri reprezintă traversarea subterană a fluviului Dunărea. Totodată, vor fi construite și două stații de măsurare a parametrilor tehnici ai gazelor naturale.

Conducta de gaze Giurgiu-Ruse va avea o capacitate maximă de transport de 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an dinspre Bulgaria către România, iar capacitatea dinspre România spre Bulgaria va fi de 500 milioane de metri cubi pe an.

Valoarea totală estimată a proiectului este de 24 milioane de euro, iar 8,9 milioane de euro sunt asigurate de Comisia Europeană. Finanțarea din partea companiei bulgare Bulgartransgaz se ridică la 14 milioane de euro, iar firma română Transgaz participă cu 10 milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *