Acasă » Petrol și Gaze » KMGI va crește rafinarea la 10 milioane tone de țiței pe an în România

KMGI va crește rafinarea la 10 milioane tone de țiței pe an în România

16 decembrie 2016
Petrol și Gaze
energynomics

Compania Națională KazMunayGas Kazahstan și China Energy Company Limited vor să crească capacitatea de rafinare la 10 milioane tone de țiței pe an, să construiască 200 de noi puncte de alimentare de carburanți și o centrală de cogenerare pe platforma Petromidia, se arată într-un comunicat de presă al KMG International.

„Strategia KMG International cu noul acționar vizează ample proiecte de dezvoltare, România fiind prioritatea de business. Având în vedere potențialul energetic al Kazahstanului, resursele financiare ale Chinei, vom avea un aport considerabil la dezvoltarea României. Ne propunem să creștem capacitatea de rafinare la 10 milioane tone țiței pe an, să construim până la 200 de noi puncte de alimentare carburanți, dezvoltarea serviciilor industriale în zona de upstream și downstream și construcția unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia. Investițiile realizate până în prezent, modelul de afaceri implementat și parteneriatele de afaceri care urmează să fie dezvoltate în viitor sunt factorii necesari care ne ajută să fim optimiști în ceea ce privește creșterea în continuare a businessului”, a declarat Zhanat Tussupbekov, CEO KMG International, citat de Agerpres.

Conform comunicatului, încheierea acordului de joi de la București între Compania Națională KazMunayGas Kazahstan și CEFC (China Energy Company Limited) atestă angajamentul de a efectua tranzacția de cumpărare a 51% din acțiunile KMGI.

„După o perioadă în care ambele părți au clarificat anumite aspecte tehnice și juridice ale acordului, KMG NC și CEFC au reafirmat angajamentul de a sprijini implementarea planurilor de dezvoltare KMGI în România și în regiunea Mării Negre. Acordul se va supune procedurilor standard și etapelor de validare, incluzând aprobările din partea UE și din partea autorităților cu competență în domeniu din România și China. Activele și operațiunile deținute și desfășurate de KMG International (KMGI) în Europa și în regiunea Mării Negre vor servi drept platformă de dezvoltare, care va viza atât creșterea performanțelor operaționale și financiare ale KMGI, cât și extinderea activităților și operațiunilor efectuate de către CEFC la nivel internațional”, menționează sursa citată.

KMG va lua în considerare continuarea livrărilor de țiței către subsidiarele KMGI în scopul de a susține și de a extinde operațiunile sale de bază în Europa, susținând operațiunile de rafinare de la Petromidia.

„Parteneriatul strategic va aduce beneficii pentru KMG NC, CEFC și KMG International și va stabili cadrul necesar pentru viitoarele proiecte comune, contribuind la creșterea economică și socială în zonele în care aceste proiecte vor urma să fie implementate, cele mai multe dintre ele fiind în România. Susținem ferm toate angajamentele noastre derivate din Memorandumul de Înțelegere cu statul român, inclusiv stabilirea unui Fond de Investiții Româno-Kazah în valoare de până la 1 miliard de dolari, în funcție de condițiile de piață în cursul perioadei de investiție de 7 ani”, informează comunicatul citat.

KMG International a identificat deja o serie de proiecte profitabile pentru Fondul de Investiții, precum extinderea rețelei de stații de carburanți de pe piața locală, construirea unei noi centrale de cogenerare pe platforma Petromidia și continuarea investițiilor în sectorul de upstream — pentru a genera beneficii în mod direct și indirect pentru economia României, pentru comunitățile în care aceste proiecte vor fi implementate, inclusiv crearea unui număr de aproximativ 2.000 de locuri de muncă în cadrul diferitelor etape ale proiectelor.

Conform sursei citate, pentru a accelera aceste proiecte, KMG International este preocupată de procedurile administrative luate de către Guvernul României, care vor permite implementarea proiectelor.

JSC NC KazMunayGas este Compania Națională de Petrol și Gaze a Republicii Kazahstan cu activități de explorare, producție, rafinare și transport de hidrocarburi din Kazahstan, care reprezintă interesele statului în industria de petrol și gaze.

CEFC China Energy Company Limited este una din cele mai mari companii private din China. În 2016 a intrat în topul Global Fortune 500, pe poziția 229. CEFC are operațiuni în energie, servicii financiare și investiții.

KMG International N.V. deține și desfășoară operațiuni importante în domeniul rafinării, petrochimiei, retail și trading, pe mai multe piețe internaționale. Rețeaua de retail cuprinde peste 1.100 puncte de alimentare carburanți în România, Georgia, Bulgaria și Moldova. Grupul derulează operațiuni de upstream, servicii industriale și la sondă.

4 comentarii la „KMGI va crește rafinarea la 10 milioane tone de țiței pe an în România”

  1. Strategia KMGI de dezvoltare și investiții se concretizează și prin acest parteneriat încheiat cu China. Se urmărește creșterea capacității de rafinare la 10 milioane tone de țiței pe an și se are în vedere un plan de ridicare a 200 de noi benzinării. Trebuie sa ținem cont că toate aceste invetiții se fac într-o period grea pentru rafinăriile din România și chiar di Euroap, multe fiind azi închise. Super tare! Asta înseamă activitate, locuri de munca, și o contribuție semnificativă la bugetul de stat.

  2. Foarte bine ca nu merge la rusi! Rompetrol este importanta pentru Romania – mai bine intelegere cu chinezii decat cu rusii. Romanii au nevoie ca aceasta rafinarie sa fie separata de interesele rusesti.

  3. Acum, ca americanii pun ministru de externe (secretary of state) un sef de mare companie energetica – Exxon – care e bun prieten cu rusii, cred ca e bine pentru Romania sa fie cat mai departe de interesele rusesti! Bravo – bine ca n-au cumparat rusii compania asta…

  4. Mi se pare ca e un lucru bun ca apar noi investitori. Poate ca vor fi lasati, in sfarsit, sa si faca investitiile pe care le-au promis anii trecuti. Daca nu, daca vor fi hartuiti in continuare, sunt convins ca isi iau jucariile si merg in Bulgaria sau Grecia, oricum, departe de Romania. Si, atunci, noi ce-am facut? Ramanem si fara locuri de munca, dar si fara companii energetice puternice acasa. Adica, numai bine pentru rusi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *