Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Isărescu: amânarea liberalizării pieţei gazelor și preţul barilului conduc la dezinflaţie

Isărescu: amânarea liberalizării pieţei gazelor și preţul barilului conduc la dezinflaţie

7 noiembrie 2014
Consumatori
Bogdan Tudorache

###author###

Scăderea preţului petrolului, conflictul neprevăzut din Ucraina şi amânarea calendarului liberalizării preţului la gaze conduc la o scădere a inflaţiei în România, spune guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

Banca naţională şi-a revizuit prognoza privind evoluţia inflaţiei în scădere, la 1,5% pentru finalul acestui an. Deasemenea, BNR a redus dobânda de politică monetară de la 3% la 2,75% pe an – un nivel minim istoric.

„Accentuarea conflictului de graniţă duce la dezinflaţie. Coroborat cu scăderea preţului petrolului şi menţinerea constantă a preţului gazelor…” a spus Isărescu.

Intensificarea conflictului din Ucraina şi embargoul Moscovei asupra produselor agroalimentare din ţările vecine a dus la o creştere a importurilor de legume ieftine în România, care pune presiune negativă pe preţuri. În plus, preţul petrolului şi amânarea liberalizării preţului gazelor duc nivelul general al preţurilor în jos.

BNR estimează un baril mai ieftin şi în 2015

Conform Băncii Naţionale, barilul se va ieftini şi în 2015, nivelul variaţiei între lunile august şi noiembrie 2014 de la 108,5 la 102,7 dolari pe baril, responsabil pentru scăderea preţurilor în economie, fiind estimat să coboare la 106 şi, respectiv, 95 de dolari pe baril pentru perioada august-noiembrie 2015.

Ipotezele BNR privind reducerea preţului barilului pornesc de la estimările Comisiei Europene, Consensus Economics şi pe baza cotaţiilor futures.

Conform BNR, scăderea cotaţiilor petrolului a avut o influenţă de 0,25% în scăderea prognozei de inflaţie la final de an, iar menţinerea constantă a preţurilor gazelor, de 0,15%. Importurile mai mari de produse din statele afectate de restricţiile Rusiei au condus la o scădere a preţurilor de 0,3%, iar cumulat, cei trei factori au dus la o schimbare a prognozei de inflaţie de 0,7%, la 1,5%, faţă de pragul iniţial prevăzut de 2,2%.

Cu toate acestea, ţinta multianuală de inflaţie rămâne la 2,5%, însă Isărescu nu se teme de o scădere prea accentuată a preţurilor (pericolul deflaţiei). „Nu pot fi de părere deloc că rata inflaţiei e prea scăzută… Această inflaţie mai scăzută… chiar dacă nu mai reducem dobânda, mai avem alte instrumente ale politicii monetare, rezervele minime obligatorii la lei şi valută… deci nu suntem blocaţi ca alte bănci centrale- instrumente care se pot introduce gradual şi cu dozaj adecvat, pentru a stimula economia”, a mai spus guvernatorul BNR.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *