Acasă » Termo » Investițiile în platforme destinate gestionării gunoiului de grajd ar putea ridica infringement-ul pentru poluarea cu nitriți și nitrați

Investițiile în platforme destinate gestionării gunoiului de grajd ar putea ridica infringement-ul pentru poluarea cu nitriți și nitrați

23 septembrie 2023
Termo
energynomics

Realizarea investițiilor în noi platforme destinate gestionării gunoiului de grajd, un jalon din Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR), ar putea rezolva și problema infringementului impus României de Comisia Europeană pentru poluarea cu nitriți și nitrați.

”Dacă ar fi făcute, ar trebui să rezolve și probleme infringementului cauzat de poluarea cu nitriți și nitrați”, a declarat Cătălin Stanca, consultant în cadrul REI Grup, la conferința “Eficiență energetică pentru tranziție energetică” organizat la Constanța de Energynomics împreună cu Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei.

Bugetul acestui program, așa cum este prevăzut în PNRR, este de 1,11 miliarde de lei (228,3 milioane de euro). Programul presupune înființarea de sisteme integrate de colectare și valorificare a gunoiului de grajd, precum și modernizările sistemelor comunale integrate deja existente.

Bugetul programului va fi divizat în funcție de tipul investiției efectuate. Astfel, pentru construirea de noi platforme destinate gestionării gunoiului de grajd va fi alocat un buget de 843,2 milioane de lei (171,9 milioane de euro). Pentru modernizarea platformelor existente sumele disponibile se ridică la 276,6 milioane de lei (56,4 milioane de euro).

Valoarea maximă eligibilă este de 4,9 milioane de lei/platformă comunală nou înființată și de cel mult 2,4 milioane de lei /platformă comunală modernizată.

Potrivit lui Stanca, cel mai așteptat program de finanțare este Fondul pentru Modernizare, care prevede alocări financiare pentru UAT-urile, subunitățile din sistemul național de apărare sau firme. Acest program este însă amânat de peste un an.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CĂTĂLIN STANCA

De la înființare, REI Group a finanțat peste 1.000 de proiecte din care au fost implementate peste 800. Cele mai mari proiecte au fost implementate în Voluntari, Călimănești Vâlcea, Arad și Olt.

Conferința de la Constanța a fost a treia dintr-o serie de 5 programate de platforma de comunicare Energynomics, Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei. Proiectul este finanțat prin Granturile Norvegiene 2014-2021. Urmează Iași, pe 19 și 20 octombrie, și București, pe 16 și 17 noiembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *