Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Investițiile Chevron, un pas înapoi: noi proteste și tensiuni politice

Investițiile Chevron, un pas înapoi: noi proteste și tensiuni politice

18 octombrie 2013
Explorare și producție
energynomics

Prim-ministrul Victor Ponta nu și-a schimbat opinia cu privire investițiile Chevron, ele sunt necesare asigurării independeței energetice a României. Totodată, în seara de joi, 17 octombrie, protestatarii din București l-au abordat agresiv în plină stradă pe ministrul Culturii, Daniel Barbu, cerându-i demisia, iar Chevron a anunțat că-și suspendă activitatea în zona Siliștea-Pungești din Vaslui, devenită zonă de protest în ultimele cinci zile.

În comuna Pungești protestatarii și-au subțiat rândurile vineri, în a cincea zi de protest, în urma anunțului Chevron de suspendare a activității în zonă.

Între timp, americanii de la Chevron au anunțat joi seară că au majorat capitalul social al firmei din România cu aproximativ 25 de milioane de euro, la circa 89 de milioane.

Prioritatea noastră este să desfașurăm aceste activități într-un mod sigur și responsabil față de mediul înconjurător, în conformitate cu acordurile de mediu pe baza cărora operăm… Chevron intenționează să realizeze exclusiv activități de explorare, folosind tehnologii convenționale”, spun oficialii Chevron.

Cu o săptămână înainte de protestele din Vaslui, Parlamentul European a votat un raport care urmează a fi adoptat şi de Consiliul Europei și va stabili primele reguli pentru explorare şi extracţie prin fracturare hidraulică a hidrocarburilor neconvenţionale, între care gazele şi petrolul de şist, pe teritoriul Uniunii Europene.

Ponta: Nu mi-am schimbat poziţia faţă de gazele de şist

Premierul Ponta susține că ”este un obiectiv strategic pentru România să nu mai importăm gaze, ci să le producem noi”.

Asigurarea independenței energetice este un deziderat politic, piața liberă poate stabili însă volumul importurilor și exporturilor companiilor comperciale, chiar dacă exploatarea are loc pe teritoriul României.

Ponta spune că protestele au loc apriori, întrucât mediul nu ar fi fost afectat de activitatea de explorare.

E simplu şi asta cred în continuare. Restul, cu respectarea tuturor chestiunilor de mediu…dar nu se exploata nimic, cinci ani se explorează, nu are nicio legătură cu nici un fel de problemă de mediu„, a spus Ponta.

El a precizat totodată că a discutat cu ministrul de Interne despre protestele de la Pungeşti şi că „nu a folosit nimeni nici o violenţă„.

Ponta spune că românii i-au așteptat mulți ani pe americani, iar acum ”i-au cam luat la fugă”.

Protestele localniclor din Siliştea au început luni, când aproximativ 150 de persoane au blocat, parţial, drumul judeţean ce tranzitează comuna Pungeşti de care aparţine satul Siliştea. Marţi, la proteste au fost prezenţi şi preoţi de la bisericile din comuna Pungeşti, iar protestatarii au rămas pe câmp și pe parcursul nopții. În timpul manifestaţiei de miercuri, cinci localnici au leşinat, fiind transportaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, unde au rămas internaţi.

Jandarmii au intervenit în rândul protestatarilor în repetate rânduri, mulţi dintre manifestanţi fiind bruscaţi şi luaţi pe sus de forţele de ordine.

Consilierii locali din Pungeşti au decis organizarea unui referendum privind gazele de şist

Referendumul local privind explorarea şi exploatarea gazelor de şist în comună va avea loc pe 24 noiembrie, însă pentru organizarea efectivă a referendumului iniţiatorii proiectului ar trebui să strângă semnături reprezentând 25 la sută din populaţia cu drept de vot din fiecare din cele şapte sate componente ale comunei Pungeşti.

Tot în şedinţa de joi după-amiază, la Primăria Pungeşti, consilierii locali au votat în unanimitate o hotărâre privind interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist în zonă.

O astfel de hotărâre vine la opt luni după ce acelaşi Consiliu Local a aprobat o hotărâre similară pe care, în luna iunie, Prefectura Vaslui a considerat-o ilegală şi a atacat-o în contencios administrativ, instanţa stabilind că CL trebuie să anuleze hotărârea în cauză.

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, abordat agresiv de protestatari în București

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a fost reținut minute bune de protestatari joi seară în centrul Capitalei, la ieșirea dintr-un local unde avusese loc o conferință. Autovehiculul său de serviciu a fost blocat şi avariat de protestatari, care au aruncat cu foi tipărite cu bancnote cu chipul lui Daniel Barbu, acuzându-l astfel de fapte de corupție.

Manifestanţii au încercat iniţial să intre în dialog cu ministrul în interiorul localului, însă Daniel Barbu a refuzat dialogul. Ulterior, protestatarii au ieşit în stradă şi l-au interpelat timp de câteva zeci de minute pe ministru, iar în busculada produsă de intervenţia jandarmilor, luneta maşinii ministerului a fost spartă.

Cine este Chevron?

Chevron a obţinut autorizaţia de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România la începutul lunii octombrie, după ce a primit toate avizele necesare pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea. Prima sondă de explorare urma să fie instalată la Pungeşti, la 650 de metri de localitatea Siliştea şi 950 metri de satul Pungeşti.

Americanii spun că vor să-și desfășoare activitatea ”într-un mod sigur și responsabil față de mediul înconjurător, în conformitate cu acordurile de mediu”.

Chevron își reiterează angajamentul de a avea relații constructive și pozitive cu comunitățile unde își desfășoară activitatea și de a continua dialogul cu publicul interesat, comunitățile locale și autoritățile despre proiectele sale.
Chevron a obținut permisele de mediu și autorizațiile necesare demarării activităților în Siliștea,” spun oficialii companiei.

Chevron va începe explorarea gazelor de şist şi în Dobrogea, în zona localităţilor Arsa – Hagieni. Potrivit presei locale, muncitorii de la Chevron au fost cazaţi deja în staţiunea Venus de lângă Mangalia. Deasemenea, Chevron așteaptă rezultatele preliminare de la Plopeni, Constanța, pentru a începe explorările. Alte explorări sunt programate pentru Costinești și Vama Veche.

Chevron este una dintre cele mai puternice companii americane, având în spate o istorie de 134 de ani, cu venituri anuale de peste 230 de miliarde de dolari – de 40 de ori mai mari ca ale Petrom – şi cu un profit de peste 26 de miliarde de dolari.

Bugetul său anual de investiţii este de 36 de miliarde de dolari, echivalentul unui sfert din PIB-ul României.

Bogdan Tudorache

Sursa foto: Adrian Frățilă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *