Acasă » Termo » Investiție de 78 de milioane de euro într-o termocentrală pe gaz în Oradea

Investiție de 78 de milioane de euro într-o termocentrală pe gaz în Oradea

energynomics

Electrocentrale Oradea a inaugurat o centrală nouă de cogenerare de înaltă eficiență pe gaz, realizată cu ajutorul unor fonduri europene care au totalizat aproape 78 de milioane de euro. Astfel, compania a stopat și funcționarea ultimului cazan de apă fierbinte (CAF) care funcționa cu ajutorul cărbunelui.

“Este un moment istoric pentru Oradea. Se închide o etapă din istoria funcţionării sistemului centralizat de termoficare a municipiului Oradea şi începe o nouă etapă, care este gândită şi proiectată să ofere servicii de termoficare performante”, a declarat administratorul special al Electrocentrale Oradea, Stănel Necula, citat de Agerpres.

“Sperăm că sistemul nou va funcţiona fără probleme şi că efectele benefice le vom vedea în viitor prin eliminarea poluării, fără să fie afectat preţul gigacaloriei pentru populaţie”, a afirmat Ilie Bolojan, edilul orașului Oradea. Înainte de această investiție, centrala deținea tehnologii vechi de 40 de ani, cu grad mare de uzură.

“În anul 2008, când s-a început proiectul de reabilitare a sistemului de termoficare, emisiile de bioxid de carbon înregistrate erau de aproximativ 880 mii tone/an; faţă de aceasta, instalaţiile noi ale centralei pe gaz vor avea emisii de aproximativ 320 mii tone/an – de aproape trei ori mai puţin decât cele ale vechii centrale pe cărbune. De asemenea, emisiile de praf şi cenuşă ajunse în atmosferă vor scădea de la o valoare de aproximativ 2500 tone/an (2008) la 11,6 t/an în anii următori. În ceea ce priveşte emisiile de SO2, responsabile în parte pentru apariţia ploilor acide, acestea vor scădea de la o cantitate anuală de aproximativ 28 mii tone la 73,03 tone/an în viitor. Astfel, prin finalizarea proiectului noii centrale pe gaz, se asigură respectarea obligaţiilor de mediu asumate în Tratatul de Aderare şi a legislaţiei de mediu aplicabile în domeniul energetic”, precizează un comunicat emis de Electrocentrale Oradea.

Noul CET a fost finanțat prin fondurile structurale ale Programului Operaţional Sectorial Mediu, iar finanțarea acordată a permis şi înlocuirea a 17,5 kilometri din reţeaua magistrală de alimentare cu agent termic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *