Acasă » Interes general » Interesul consumatorilor pentru VE scade din cauza timpului de încărcare şi a prețului

Interesul consumatorilor pentru VE scade din cauza timpului de încărcare şi a prețului

9 februarie 2024
Interes general
energynomics

Reticența în adoptarea vehiculelor electrice capătă amploare, pe măsură ce atât companiile auto tradiționale, cât şi investitorii și consumatorii condamnă prețurile ridicate şi de numărul insuficient de stații de încărcare, arată o analiză în domeniu.

„După ce acțiunile Tesla au scăzut cu peste 20% în ultima lună din cauza îngrijorărilor legate de profitabilitate, companiile tradiționale din domeniul auto reduc unele investiții în producția de maşini electrice, aşteptând ca cererea să crească din nou”, susține analistul eToro, Bogdan Maioreanu.

Conform sursei citate, în România, vânzările de autovehicule electrice au crescut cu 32,1% în 2023, iar cele de maşini hibride cu aproape 30%. Există însă o categorie în care EV şi cele hibride au reprezentat aproape 80% din totalul înmatriculărilor în 2023 – cea a autobuzelor. Din cele 600 înmatriculate, 474 au aparținut categoriilor de mai sus.

În general, piața auto din UE a încheiat anul 2023 cu o expansiune solidă de 13,9% față de 2022, ajungând la un volum de 10,5 milioane de unități pe întregul an. Toate piețele din UE au crescut în ultimul an, cu excepția Ungariei (-3,4%).

Creşteri de două cifre au fost înregistrate pe majoritatea piețelor, inclusiv pe trei dintre cele mai mari: Italia (+18,9%), Spania (+16,7%) şi Franța (+16,1%). România a avut o creştere robustă de 11,8%, potrivit datelor Asociației Constructorilor Europeni de Automobile.

„Luna decembrie a anului trecut a venit însă cu o surpriză negativă pe piața vehiculelor electrice. Vânzările de noi maşini electrice cu baterii au scăzut pentru prima dată din aprilie 2020, coborând cu 16,9%, la 160.700 de unități. În ciuda acestui fapt, volumul global pentru întregul an 2023 a depăşit 1,5 milioane de unități, reflectând o creştere substanțială de 37% față de 2022”, susține autorul analizei, conform Agerpres.

Potrivit cercetării, maşinile pe benzină dețin 35,3% din piață, iar cota de piață a maşinilor electrice cu baterii a ajuns la 14,6% în 2023, depăşind maşinile Diesel (13,6%).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *