Acasă » Petrol și Gaze » Interconectorul Grecia-Bulgaria ar putea fi gata în cursul lunii iunie

Interconectorul Grecia-Bulgaria ar putea fi gata în cursul lunii iunie

11 mai 2022
Import-Export
energynomics

Interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria ar putea fi gata în cursul lunii iunie, conform promisiunii oficialilor bulgari, a declarat, marţi, ministrul Energiei, Virgil Popescu, la Parlament.

„Am discutat la Sofia despre interconector şi s-a promis atât de premierul bulgar, cât şi de ministrul bulgar al Energiei că va fi gata în cursul lunii iunie”, spus Virgil Popescu.

El a subliniat că la primul grup de lucru regional privind reducerea dependenţei de gazul rusesc, ce a avut loc la Sofia, s-a discutat despre operaţionalizarea platformei comune, dar nu a fost luată în discuţie o instalaţie de înmagazinare a gazului natural lichefiat în portul Alexandroupolis, potrivit Agerpres.

„Nu s-a discutat despre Alexandroupolis. A început practic construcţia Alexandroupolis în 3 mai, exact în ziua în care noi am semnat contractul între Romagz şi Exxon. Putem spune că sunt două momente de răscruce în reducerea dependenţei de gazul rusesc. S-a discutat de operaţionalizarea acelei platforme comune.(…) România, Grecia şi Bulgaria şi-au dat mâna în aşa fel încât să reducă dependenţa de gazul rusesc.(..) Alexandroupolis nu cred ca va fi gata în 2023, cred că se va mai mai prelungi puţin”, a explicat ministrul.

Acesta a precizat că la Sofia a avut şi o serie de întâlniri bilaterale cu omologii săi din Azerbaidjan, Grecia şi Turcia.

„A fost o întâlnire foarte bună la Sofia. Pe lângă discuţiile pe care le-am avut împreună, am avut şi bilaterale. Există perspective să diversificăm sursele de aprovizionare, inclusiv Azerbaidjan, porturile LNG, porturile greceşti, turceşti”, a mai spus Virgil Popescu, reiterând că oriunde merge să vorbească despre gaze naturale pentru România aduce „la masă” şi Republica Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.