Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » INS: Importurile de petrol au crescut cu 30% la 11 luni

INS: Importurile de petrol au crescut cu 30% la 11 luni

26 ianuarie 2015
Consumatori
energynomics

România a importat la 11 luni în 2014 o cantitate de ţiţei de 6,108 milioane de tone echivalent petrol (tep), cu 1,408 milioane tep (30%) mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Producţia de ţiţei a totalizat, în perioada ianuarie-noiembrie 2014, circa 3,474 milioane tep, fiind cu 1,8% (64.800 tep) mai mică faţă de cea din perioada similară din 2013.

Conform Strategiei Energetice a României 2015-2035, rezervele de ţiţei ale României sunt limitate, în condiţiile în care descoperirile din ultimii 30 de ani pot fi catalogate ca modeste cu excepţia unor semnale recente provenind din apele de mică adâncime ale Mării Negre, comercialitatea fiind încă în faza de analiză, conform Bursa.

Deşi se confruntă cu un declin natural al producţiei de ţiţei, România continuă să rămână a patra ţară producătoare din Uniunea Europeană, respectiv a cincea ţară din Europa, potrivit Agerpres. Raportată la producţia europeană, producţia naţională de ţiţei reprezintă aproximativ 2% din producţia Europei şi circa 6% din cea a UE.

Strategia menţionează că, la producţia medie anuală din ultimii ani (4,2 milioane tone) şi în condiţiile unui declin anual constant al rezervelor sigure de 5% şi o rată de înlocuire de 5% pentru rezerve, se poate aprecia că rezervele actuale de ţiţei ale României s-ar putea epuiza într-o perioada de aproximativ 23 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.