Acasă » Petrol și Gaze » Procesare » Exporturile Oltchim au crescut cu 44% în 2014

Exporturile Oltchim au crescut cu 44% în 2014

26 ianuarie 2015
Petrol și Gaze
energynomics

Planul pentru reorganizarea Oltchim a fost deja finalizat şi se află pe circuitul de avizare, a declarat avocatul Gheorghe Piperea, unul din administratorii judiciari ai combinatului. El a precizat că, pe 9 februarie, planul de reorganizare va fi publicat.

Administratorii Oltchim au publicat un raport privind rezultatele financiare preliminare pe 2014, din care reiese că cifra de afaceri a combinatului a crescut la 141,19 milioane de euro, faţă de cele 112,68 milioane de euro raportate în 2013. De asemenea, vânzările la export s-au majorat, anul trecut, cu 44%, la 100 milioane de euro.

Administratorii susţin că EBITDA (profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) Oltchim, calculat strict pentru producţie, s-a îmbunătăţit cu 36,8 milioane de euro. Astfel, combinatul a înregistrat, anul trecut, o pierdere din exploatare de 9,3 milioane de euro, faţă de pierderea de 46,1 milioane de euro raportată în 2013.

Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC în România (acţionar minoritar semnificativ al Oltchim), a declarat că modul în care administratorii au prezentat rezultatele financiare preliminare este total neprofesionist.

„Avem doar trei indicatori ai Oltchim. Nu este prezentată situaţia financiară reală, cu pierderea netă. Nu avem precizat nivelul datoriilor şi cum au evoluat acestea în perioada insolvenţei. Eu am informaţii că balanţa iese pe pierdere netă în 2014, iar situaţia companiei s-a degradat în ultimii doi ani. În acest context, este neserios să prezinţi totul cu optimism”.

În raportul dat publicităţii, echipa de administratori arată: „Activitatea Oltchim a înregistrat rezultate pozitive, respectiv EBITDA lunar pozitiv începând cu octombrie 2014. Aceste rezultate pozitive s-au înregistrat, în principal, datorită eforturilor conjugate ale actualei echipe de conducere şi ale salariaţilor, concretizate prin recâştigarea încrederii clienţilor externi, prin faptul că societatea poate livra fără întreruperi şi de o calitate superioară produsele contractate şi, într-o pondere redusă, ca urmare a scăderii preţului la petrol”.

Gheorghe Piperea a precizat că datoriile totale ale Oltchim sunt trecute în tabelul definitiv al creanţelor: „Regulile de raportare sunt diferite în procedura insolvenţei. Datoriile totale nu mai sunt trecute în bilanţ. Problema datoriilor este tratată în planul de reorganizare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *