Acasă » Electricitate » Debitele Dunării vor crește peste mediile multianuale ale lunilor februarie și martie

Debitele Dunării vor crește peste mediile multianuale ale lunilor februarie și martie

28 februarie 2017
Electricitate
energynomics

Valoarea debitului fluviului Dunărea, pe sectorul aflat la intrarea în România, va fi în creştere în această săptămână, ajungând la 6.900 mc/s, peste mediile multianuale ale lunilor februarie şi martie, arată prognoza Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărie a Apelor (INHGA).

Hidrologii estimează că până pe data de 5 martie, ora 7:00, în aval de Porţile de Fier, nivelurile vor fi în general în creştere, cu excepţia primelor două zile ale intervalului când vor fi în scădere uşoară pe sectorul Călăraşi – Tulcea.

”Debitul fluviului la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va creşte până la valoarea de 6.900 mc/s, situându-se peste mediile multianuale ale lunilor februarie (5.300 mc/s), respectiv martie (6.700 mc/s), mai puţin în ultimele zile a lunii februarie”, susțin hidrologii.

În ceea ce priveşte situaţia pe râuri, prognoza de specialitate relevă că în intervalul 27 februarie, ora 7:00 – 5 martie, ora 7:00, debitele medii zilnice vor fi, în general, în scădere, cu excepţia primelor două zile ale intervalului de prognoză când vor fi în creştere ca efect combinat al cedării apei din stratul de zăpadă, diminuării formaţiunilor de gheaţă şi propagării pe cursurile inferioare ale râurilor mari din ţară.

Totodată, spre jumătatea intervalului sunt posibile creşteri de niveluri şi debite pe unele sectoare de râu din zonele de deal şi munte ca urmare a precipitaţiilor lichide prognozate şi cedării apei din stratul de zăpadă.

Conform INHGA, formaţiunile de gheaţă de pe râuri vor fi în diminuare, restrângere şi eliminare, fenomene ce pot determina în evoluţia lor variaţii şi creşteri artificiale de niveluri pe unele cursuri, îndeosebi din bazinele Siretului şi Prutului, din cauza dislocării podurilor de gheaţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *