Acasă » Petrol și Gaze » Black Sea Oil & Gas și Transgaz au contract pe 15 ani pentru preluarea producției de la Marea Neagră în SNT

Black Sea Oil & Gas și Transgaz au contract pe 15 ani pentru preluarea producției de la Marea Neagră în SNT

9 noiembrie 2018
Explorare și producție
energynomics

Transgaz și Black Sea Oil & Gas au semnat astăzi contractul de transport al gazelor naturale pentru producția provenită din Proiectul Dezvoltare Gaze Naturale Midia (proiectul MGD) în Sistemul Național de Transport (SNT). Totuși, contractul, care va fi aplicabil doar în cazul obținerii deciziei finale de a investi în proiectul MGD, a subliniat directorul executiv al BSOG Mark Beacom: “Rezultatul evaluării impactului Legii Offshore asupra proiectului va reprezenta un factor cheie în stabilirea luării unei decizii favorabile de a investi”.

În privința proiectului MGD, Mark Beacom a subliniat că “BSOG continuă, în paralel cu evaluarea impactului Legii Offshore, să avanseze cu toate activitățile necesare pentru a ajunge în punctul în care partenerii și acționarii vor putea lua decizia de a investi. “Aceste activități includ îndeplinirea tuturor cerințelor de autorizare a proiectului, semnarea contractului de vânzare-cumpărare a gazelor, finalizarea comenzilor pentru echipamentele cu termen îndelungat de achiziție, semnarea contractului de antrepriză generală și a celui pentru forajul sondelor de dezvoltare.”

Contratul semnat pe 9 noiembrie este rezultatul unui acord de cooperare semnat în 2016 și al unui proces de sezon deschis privind rezervarea de capacitate incrementală în SNT, început inițial în luna iulie 2017. Contractul este încheiat pe o perioadă de 15 ani și are ca dată de începere a transportului gazelor naturale ziua de 1 februarie 2021, la o capacitate de transmisie de 1 miliard de metri cubi/an.

Proiectul MGD constă în săparea a cinci sonde de producție, un ansamblu submarin de producție pe zăcământul Doina care va fi conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producție monitorizată și operată de la țărm amplasată pe zăcământul Ana. O conductă submarină de 121 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la țărm, unde urmează 4,1 km de conductă subterană până la noua stație de tratare a gazelor (STG). Gazele tratate vor fi livrate prin stația de măsurare a gazelor localizată în perimetrul STG către Sistemul Național de Transport operat de Transgaz.

“Având în vedere zăcămintele de gaze naturale descoperite în Marea Neagră în ultima perioadă, Transgaz intenționează extinderea Sistemului Național de Transport cu scopul creării unui punct suplimentar de preluare a gazelor naturale provenite din perimetrele de exploatare submarine ale Mării Negre”, a declarat Ion Sterian, directorul general al Transgaz. Proiectul constă în construirea unei conducte noi de transport gaze cu diametrul de 20” (Dn 500), proiectată pentru a transporta gazele naturale la o presiune de 55 bari, în lungime totală de aproximativ 24,37 km și va conecta țărmul Mării Negre cu conducta de transport Tranzit 1 pe direcția țărmul Mării Negre – Corbu – Săcele – Cogealac – Grădina. Proiectul va contribui la dezvoltarea sustenabilă a zonei și toate gazele naturale provenite din acest perimetru vor intra în Sistemul Național de Transport.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *