Acasă » Regenerabile » Biomasă » Industria cere personal calificat pentru mentenanţa turbinelor eoliene

Industria cere personal calificat pentru mentenanţa turbinelor eoliene

24 decembrie 2014
Biomasă
energynomics

Wind Power Energy a lansat în 2014 Academia pentru Surse Regenerabile, o inițiativă-premieră pe piaţa din România. Este prima şcoală dedicată tehnicienilor din domeniul industriei eoliene din sud-estul Europei, autorizată complet de GWO pentru toate modulele de training. Discuția noastră cu Sebastian Enache, Business Development Manager al Monsson Group, a pornit de la o nedumerire: este acum cel mai bun moment pentru lansarea unui asemenea inițiative?

Domnule Sebastian Enache, ce perspective vedeți pentru serviciile de instruire a tehnicienilor din regenerabile în condițiile în care sectorul în ansamblul său pare în dificultate în întreaga regiune?

În 2006, când a început să se vorbească de eoliene în România, puţini ştiau în detaliu subiectul. Acum avem deja o industrie în care lucrează peste 5.000 de oameni, dintre care 10% sunt zilnic într-o turbină eoliană făcând diferite lucrări de reparaţii şi mentenanţă.

BZEE – Academia pentru Surse Regenerabile de Energie este un proiect iniţiat în 2013. Încă de atunci piaţa de energie regenerabilă începuse să se maturizeze şi a apărut necesitatea pregătirii de personal pentru service şi mentenanţă a turbinelor eoliene. Academia şi-a propus de la început să aducă plus valoare şi să participe la profesionalizarea domeniului.

Care sunt tendințele cele mai încurajatoare pentru dumneavoastră din perspectiva soluțiilor pe care WPE le poate oferi?

Wind Power Energy (WPE) este o companie membră Monsson Group și a fost implicată încă de la început în industria eoliană din România. Până acum, WPE a lucrat, într-o oarecare măsură, în fiecare parc eolian din România, oferind servicii de consultanţă şi proiectare, eficiență şi tehnologie inovatoare. Acum, ajunsă la maturitate, piaţa are nevoie de specialişti certificaţi internaţional şi pregătiţi la standarde internaţionale.

Din perspectiva training-ului, WPE are ca target principal pregătirea şi re-certificarea tuturor tehnicienilor din România şi a ţărilor învecinate. Toţi tehnicienii de service şi mentenanţă trebuie în fiecare an să-şi re-certifice competenţele, atât competenţele tehnice, cât şi cele de siguranţă a muncii. Numai în acest fel politica “zero accidente” poate fi aplicată cu succes.

Ce anume vi se pare cu deosebire provocator în proiectul Academiei pentru Surse Regenerabile?

Provocări există în fiecare domeniu. În acest moment dorim să aplicăm local acest standard şi să adaptăm legislaţia din România acestor necesităţi. Academia noastră pregăteşte tehnicieni de service şi mentenanţă turbine eoliene şi tehnicieni pentru inspecţia şi reparaţia palelor. Aceste meserii nu există în nomenclatorul de meserii. Astfel, ne propunem că în 2015 să le introducem şi pe acestea în nomenclator și să le putem certifica şi la nivel naţional.

Ați identificat ceva diferit pe piața din România față de celelalte piețe din Europa de Sud-Est din perspectiva serviciilor tehnice de mentenanță?

În România avem specialişti şi tehnicieni la fel de competenţi precum cei din Europa, uneori poate peste nivelul mediu de competenţă. Ceea ce este diferit este gradul de responsabilitate pe care fiecare dintre ei îl asumă şi îl aplică în momentul în care îşi face treaba. Avem responsabilitatea, ca ţară care timp de 3 ani a fost în top 10 cele mai bune ţări din lume în ceea ce privește creşterea numărului de turbine eoliene instalate, să aplicăm cele mai noi metode şi procese pentru a duce la bun sfârşit munca, la acelaşi nivel de calitate şi performanţă. Tehnicienii noştri au mai multă practică la active, şi mai puţină teorie sau, atunci când aceasta există, nu este întrutotul organizată şi implementată complet şi corect.

3 comentarii la „Industria cere personal calificat pentru mentenanţa turbinelor eoliene”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *