Acasă » Regenerabile » Biomasă » Închiderea centralelor pe gaze poate arunca Europa într-o criză energetică în această iarnă (Cap Gemini)

Închiderea centralelor pe gaze poate arunca Europa într-o criză energetică în această iarnă (Cap Gemini)

11 octombrie 2013
Biomasă
energynomics

Europa s-ar putea confrunta iarna aceasta cu o criză de securitate a livrărilor de gaze pe fondul închiderii centralelor de gaze și din pricina faptului că operatorii de rețele preferă energia regenerabilă, mai ieftină de produs întrucât este subvenționată, dar care este mai nesigură în privința resursei energetice primare folosite.

Potrivit unui raport al companiei de consultanță Cap Gemini, boom-ul european în instalarea de unități de energie regenerabilă, închiderea centralelor pe gaze și rezervele stocate mai mici decât în anii precedenți pot ridica probleme serioase de furnizare a energiei și de echilibrare a rețelelor.

Raportul arată că ratele de utilizare a centralelor pe gaze sunt prea mici pentru a acoperi costurile fixe, iar compania IHS, lider mondial în furnizarea de date economice, arată că aproximativ 60% din capacitatea de generare a energiei pe bază de gaze a Europei se poate închide până în 2016. „Aceste centrale, care sunt indispensabile pentru asigurarea securităţii livrărilor în perioadele de vârf de consum, sunt înlocuite cu instalaţii de producere a energiei regenerabile, puternic subvenţionate, dar a căror producţie este volatilă”, se arată în raport.

Totodată, cărbunele traversează o perioadă de bun augur pe continentul european. Exporturile SUA au crescut pe fondul producției crescute de gaze de șist, astfel că au crescut cantitățile de cărbune disponibile pentru export. În contextul unui preț la gaze mare în Europa, cărbunele este o alternativă mai ieftină și pe fondul scăderii costului certificatelor pentru emisii de dioxid de carbon tranzacționate prin European Trading System (ETS), principalul instrument al UE pentru politica de reducere a emisiilor. O reformă fundamentală a acestui sistem este necesară, arată Cap Gemini. Totodată, compania de consultanţă solicită o mai bună coordonare pe piaţa europeană, astfel încât să fie asigurată o capacitate suficientă de producţie pentru perioadele cu cerere ridicată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *