Acasă » Regenerabile » Solar » În 2013 s-au vândut panouri solare de peste 30 miliarde de dolari

În 2013 s-au vândut panouri solare de peste 30 miliarde de dolari

12 februarie 2014
Electricitate
energynomics

După o contracție 20 miliarde de dolari în 2012, veniturile obținute din vânzarea de panouri solare (PV) la nivel mondial a crescut cu 8 la sută în 2013, ajungând la 30,5 miliarde de dolari în vânzări, arată estimările preliminare ale GTM Research, divizia de cercetare a firmei de consultanță Green Tech Media.

Prețurile panourilor PV au scăzut în ultimii trei ani. Potrivit  cercetării menționate, veniturile obținute în 2011 din vânzarea acestora au atins 47,5 miliarde de dolari, un maxim istoric, urmat de o contracție de piață uriașă. Acum, prețurile panourilor PV sunt la mai puțin de jumătate din cât erau în urmă cu trei ani. Prognoza de referință a GTM Research arată pentru 2014 venituri de 35,7 miliarde dolari, cu o potențială creștere adițională de 10 miliarde de dolari, tot mai puțin față de vârful din 2011.

„China și Japonia, cele mai mari două piețe finale pentru instalarea panourilor solare în 2013, au fost, de asemenea, cele mai mari două piețe de desfacere pentru panourile PV, cu achiziții combinate de 15 miliarde de dolari . Cu toate acestea, în timp ce China a instalat aproape de două ori mai mulți megawați ca Japonia, veniturile reale din vânzările din China au fost doar cu o treime mai mari.”, arată firma americană de cercetare a energiei regenerabile.

Această diferență provine din nivelul prețurilor. Cercetătorii de la GTM au prezentat dovezi că prețul panourile PV au fost în medie cu 43% mai mari în Japonia decât în China în 2013 din cauza „nivelurilor mai ridicate de stimulare, preferinței pentru panouri cu eficiență mai mare, și dominația brandurilor interne cu prețuri mai mari.”

Cercetări anterioare derulate de GTM arată că „Japonia este în prezent piața cu cel mai mare preț din lume pentru  panourile PV, cu branduri japoneze care vând watt-ul cu mai mult de un dolar chiar și astăzi. În schimb, volume semnificative de panouei au fost vândute în China pentru mai puțin de 60 de cenți per watt în 2013.”

Pentru 2014, prognoza ne sugerează că decalajul prețurilor dintre cele două piețe se va reduce. „Prețurile în Japonia ar putea vedea unele semne de contracție din pricina faptului că furnizorii străini cu costuri mai reduse își vor crește cota de piață, prețurile fixe de achiziție a energiei ar putea fi eliminate în aprilie, un nou tarif fix de alimentare va fi introdus  în China și aprovizionarea cu siliciu pentru fabricarea domestică a panourilor interne va suferi constrângeri.”, spun analiștii de la GTM Research.

Și prețurile din SUA ale panourilor PV ar putea vedea unele schimbări  semnificative. Proiecțiile GTM sugerează că prețurile panourilor importate din China module ar putea ajunge la mai mult de 75 de cenți per watt în acest an din cauza a trei factori majori: „creșteri suplimentare de preț la siliciu, materiale semiconductoare și celule din Taiwan, constrângeri de aprovizionare și posibila impunere a unor tarife suplimentare la importurile de componente din China sau Taiwan.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *