Acasă » Petrol și Gaze » Impozitarea și instabilitatea politică împiedică dezvoltarea sectorului Upstream la Marea Neagră (Aleksandrs Popovics, Wood Mackenzie)

Impozitarea și instabilitatea politică împiedică dezvoltarea sectorului Upstream la Marea Neagră (Aleksandrs Popovics, Wood Mackenzie)

energynomics

Wood Mackenzie a publicat recent un raport exhaustiv despre proiectele cele mai actuale din sectorul de Upstream al Mării Negre, cu o mapare interesantă a zonelor în funcție de volumul și valoarea blocurilor offshore. GBC a solicitat companiei Wood MacKenzie, lider în serviciile de consultanță pentru companiile de petrol și gaze, un comentariu cu privire la argumentele care fac din Marea Neagră o zonă de maxim interes pentru afaceri și despre oportunitatea unui eveniment despre proiectele Upstream și Midstream la nivel regional.

Aleksandrs Popovics este senior economist pentru sectorul de țiței la Wood Mackenzie, din 2010. El urmărește evoluția cadrului fiscal pentru petrol și gaze în Europa, Rusia, Asia Centrală și zona Caucazului. Aleksandrs publică în mod regulat comentarii și analize economice detaliate asupra modificărilor fiscale propuse și implementate. El a răspuns la câteva întrebări adresate de GBC, organizatorul conferinței Black Sea Oil and Gas programată în perioada 25-26 octombrie, la București.

apCum vi se pare evoluția regiunii Mării Negre în ceea ce privește dezvoltarea Upstream, în comparație cu alte zone strategice din Europa (de exemplu Marea Nordului, Marea Mediterană, regiunea caspică)?

Mare parte din bazinul Mării Negre rămâne mai puțin explorat decât alte zone strategice din Europa. Majoritatea cercetărilor efectuate până în prezent s-au concentrat asupra zonelor de mică adâncime, dar descoperirea câmpului Domino din 2012 în România a dovedit potențialul apelor adânci. Există o serie de factori care împiedică dezvoltarea segmentului Upstream la Marea Neagră, în special fiscalitatea și instabilitatea politică, provocările în identificarea opțiunilor de valorificare a producției și un sector restrâns de servicii pentru offshore.

Ar trebui ca regiunea Mării Negre să se afle în centrul atenției celor responsabili pentru dezvoltarea afacerilor?

Estimăm că în bazinul Mării Negre se găsesc 1,3 miliarde de barili echivalent petrol în rezerve încă nedescoperite (YTF – yet-to-find). Este cel de-al 6-lea mare bazin offshore din Europa din această perspectivă. Ca atare, ne așteptăm ca Marea Neagră să poată începe să devină o zonă fierbinte pentru operațiunile de explorare.

Care sunt principalele proiecte pe care companiile ar trebui să le urmărească în regiune?

Sunt două proiecte principale care trebuie urmărite, amândouă din România – câmpul Domino de mare adâncime, exploatat de ExxonMobil, și proiectul Ana și Doina de mică adâncime, exploatat de compania Black Sea Oil and Gas. Dificultățile în dezvoltare diferă din cauza poziționărilor și a dimensiunilor diferite pe care le au cele două proiecte.

Cum vedeți dezvoltarea proiectelor onshore și offshore în următorii 10 ani?

Țările din regiunea Mării Negre au o producții matură în zona de onshore. Unele volume suplimentare ar putea deveni disponibile prin îmbunătățirea gradului de recuperare a petrolului și a gazelor, precum și prin forarea la mari adâncimi. În același timp, aceste operațiuni sunt costisitoare, iar viabilitatea economică ar putea fi afectată de condițiile fiscale existente. Explorarea la mare adâncime în Marea Neagră rămâne promițătoare, iar potențialele descoperiri offshore ar putea aduce rezultate mai bune dacă s-ar dezvolta mai degrabă în clustere, decât pe baze autonome.

Așteptăm cu nerăbdare să vă întâmpinăm la cea de-a 4-a ediție a Conferinței Black Sea Oil and Gas. Vă rog să ne spuneți care sunt așteptările dvs. legat de acest eveniment?

Sper să mă întâlnesc cu principalii jucători industriali din regiune și să aflu mai multe despre progresele pe care le înregistrează în proiectele lor.

***

Mai multe detalii despre proiectele menționate de Aleksandrs Popovics vor fi discutate de companiile și factorii de decizie care participă la conferința Black Sea Oil and Gas, din 25-26 octombrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *