Acasă » Electricitate » IFC oferă o linie de credit de 40 mil. euro băncii Garanti pentru finanțarea locuințelor verzi

IFC oferă o linie de credit de 40 mil. euro băncii Garanti pentru finanțarea locuințelor verzi

24 noiembrie 2022
Electricitate
energynomics

O nouă investiție va contribui la cresterea accesului la finanțare pentru locuințe verzi în România, inclusiv credite ipotecare verzi și împrumuturi verzi pentru reamenajarea locuințelor, IFC oferind un împrumut de 40 de milioane de euro băncii Garanti BBVA România (GBRO), pentru a sprijini obiectivele climatice ale țării.

În România, accesul la finanțarea pentru locuinte este încă limitat, iar finanțarea acordată de IFC va contribui la dezvoltarea pieței creditelor dedicate locuințelor verzi. Piața locuințelor rezidențiale a rămas în urma în ceea ce privește certificările verzi, iar finanțarea verde a locuințelor se află încă într-un stadiu incipient de dezvoltare. Cu sprijinul și expertiza globală a IFC, GBRO va putea să-și dezvolte capacitatea internă și să crească ponderea locuințelor ecologice în portofoliul său general.

Conform estimărilor, peste 95 % din clădirile construite înainte de 2010 necesită renovare pentru îmbunătățirea gradului de eficiență energetică. Pentru a sprijini eforturile naționale de construire a unui viitor mai durabil, veniturile din împrumutul acordat de IFC vor fi utilizate pentru produse bancare dedicate locuințelor verzi, contribuind în același timp la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

„Actualul acord cu partenerul nostru pe termen lung, IFC, este o altă dovadă a angajamentului nostru de a aduce contribuția noastră la protecția naturii și la bunăstarea societății. O direcție importantă în strategia noastră o constituie educarea clienților cu privire la finanțarea sustenabilă și ne vom strădui să creștem apetitul clienților pentru achiziții care contribuie la protejarea mediului înconjurător”, a declarat dl. Mustafa Tiftikcioglu, CEO Garanti BBVA România.

Parteneriatul de lungă durată al IFC cu grupul BBVA în România a început la începutul anilor ’90 și a continuat cu proiecte de impact șide succes. Mai recent, în iunie 2022, IFC a acordat un împrumut de 10 milioane de euro catre Ralfi IFN S.A. – care funcționează sub umbrela Garanti BBVA Consumer Finance – pentru a consolida portofoliul de imprumuturi verzi al companiei.

„Una dintre prioritățile-cheie pe care le avem în România este să extindem accesul la credite și gama de produse financiare disponibile pentru a sprijini investițiile verzi”, a declarat Ary Naïm,  Manager Regional IFC pentru Europa Centrală și de Sud-Est. „Creditele ipotecare verzi pot stimula dezvoltarea și achiziționarea de locuințe sustenabile din punctul de vedere ecologic, ceea ce are ca rezultat beneficii pentru mediu, dar și pentru proprietarii acestora, prin îmbunătățirea nivelului de trai și reducerea facturilor la utilități.”

IFC sprijină dezvoltarea sectorului privat în România de peste 30 de ani, cu o expunere angajată care în august 2022 totaliza 1.274 miliarde USD, stimuland tranziția verde a țării, conectivitatea digitală și fizică, precum și integrarea în lanțurile valorice globale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *